Eмисия новини
от 21.00 часа
Foto: Shkolla „Vasill Levski“ në Zaragoza

Shkolla "Vasill Levski" në Zaragoza ka 14 vjet që ruan të gjallë kujtimin e Bullgarisë dhe heronjve tanë

Imazhi dhe vepra e Apostullit të Lirisë lind në mendjen e çdo bullgari kur duhet të thotë emrin e një heroi kombëtar. Dhe pavarësisht se historianët debatojnë për disa momente nga jeta e tij, ai ze një vend të rëndësishëm në zemrat e popullit të..

07.05.23 09:35 |

Monumenti i Apostullit në Sofje - një vend për nderim kombëtar

Çdo vit, rreth datës 19 shkurt, monumenti i Vasill Levskit në qendër të Sofjes mbulohet me lule. Burra shteti dhe njerëz të zakonshëm, trashëgimtarë të Levskit dhe adhurues të tij, shprehin solemnisht respektin e tyre për jetën dhe veprën e..

25.02.23 13:05 |
Kuartet „Svetogllas”

Në botën e këngëve të Apostullit

Është e vështirë të renditësh faqet e shkruara për jetën dhe veprën e heroit kombëtar të Bullgarisë, Vasill Levski. Mes tyre gjejmë edhe informacione interesante për këngëtarin Levski. Në librin e saj “Apostulli i Lirisë”, shkrimtarja angleze..

22.02.23 11:29 |

Galeria Kombëtare "Kuadrat 500" i bën homazhe Vasill Levskit me një ekspozitë dhe një hapësirë të re

“Nuk ka rëndësi se kemi qenë nën zgjedhën turke. Tashmë njerëzit janë ndryshe, nuk kanë faj për historinë dhe është mirë t'i ndihmosh”- i thotë shoqes së saj një vajzë 14-vjeçare. Duket qartë se biseda ka të bëjë me tërmetin në Turqi dhe Siri dhe..

21.02.23 13:49 |

Nëpër gjurmët e Apostullit – 5 objekte turistike që lidhen me jetën dhe veprën e tij

Nuk ka personalitet më të padiskutueshëm dhe më frymëzues për ne, bullgarët, se Apostulli i Lirisë Vasill Levski. 150-vjetori i vdekjes së tij tragjike është një rast për të nderuar këtë ikonë të ndritshme bullgare duke vizituar disa nga vendet më..

20.02.23 10:15 |

Vasill Levski – i patejkalueshëm në guxim u përball me një perandori të tërë

Në vitet 60 të shekullit të XIX-të, bullgarët jetonin me ndjenjën se rendi i vjetër i ekzistencës brenda Perandorisë Osmane kishte kaluar në mënyrë të pakthyeshme dhe se po vinte koha për ndryshime të mëdha. Gazetat përhapnin lajmet për rebelime..

18.02.23 10:15 |

Dizainjeri Filip Bojaxhiev kërkon vendin e vlerave në të tanishmen

"conTEMPORARY TRADITION" – kështu e titulloi ekspozitën e tij krijuesi bullgar Filip Bojaxhiev. Ajo do të prezantohet para publikut në kryeqytetin gjerman Berlin nga 26 deri më 31 mars. Në qendrën e vëmendjes janë imazhet e heronjve..

25.03.21 12:22 |

Vasill Levski është mision dhe frymëzim

Revolucionari i madh bullgar Vasill Levski që prej kohe u kthye në një figurë bashkuese për popullin. Përveç luftës për republikë të pastër dhe të shenjtë, Apostulli i Lirisë na laamanet të vërtetat e tij thjeshtë jetike, se nuk ka nevojë..

19.02.21 08:05 |

Heroi i harruar Efrem Çuçkov – kur Maqedonia është një kauzë dhe fat

Jeta e Efrem Çuçkovit (1870-1923), një nga heronjtë e shumtë të harruar në historinë bullgare, është si një film. Për të na tregon stërnipi i tij Javor Çuçkov. Ai u lidh me Radio Bullgarinë me rastin e 150 vjetorit të lindjes së stërgjyshit të tij, i cili..

05.12.20 12:05 |

Përulemi para trimërisë së heronjve kombëtarë Haxhi Dimitër dhe Stefan Karaxha

Në majën Haxhi Dimitër e njohur edhe si Buzluxha në rajonin qendror të malit Stara Pllanina, shënuan përvjetorin e 152-të të trimërisë së çetës së luftëtarëve për pavarësinëkombëtare Haxhi Dimitër dhe Stefan Karaxha.Në lidhje mepërvjetorin e të dy..

18.07.20 12:43 |
Всички новини: днес | вчера

Горещи теми

Войната в Украйна