Eмисия новини
от часа

Festojmë Ditën e Shenjtorëve Konstantin dhe Elena

Më 21 maj është festa e Shenjtorëve Konstantin dhe Elena të respektuar nga kisha si apostuj të barabartë.  Konstantini ishte perandori i parë romak i krishterë i njohur zyrtarisht. Në vitin 313, nëpërmjet Ediktit të Mediolanës, të lëshuar nga..

21.05.22 07:15 |

Fillon Java e Ndritshme

Me të Hënën e Ndritshme – ditën pas Pashkëve, fillon Java e Ndritshme, në të cilën Kisha lavdëron Apostujt e Shenjtë dhe Shën Virgjëreshën. Kjo është një kohë kur Ringjallja e Jezu Krishtit sjell ndriçim për të gjithë dhe shpresë për jetën e..

25.04.22 06:05 |

Në ditën e Shën Theodhorit ndërthuren besimet pagane dhe tradita ortodokse

Sot /12 mars/, bullgarët shënojnë një nga festat e veta kishtare më të dashura në ditën e shtunë të parë  nga Kreshmët e Pashkës,  duke përkujtuar shenjtorin e krishterë - Shën Theodhor Tironi, i nderuar si një martir i madh nga Kisha Ortodokse...

12.03.22 07:15 |

Ritualet e festave të dhjetorit fillojnë me homazhe për tre shenjtorë

Në Ditën e Shën Varvarës më 4 dhjetor fillon një sërë festash, të cilat në traditën bullgare shoqërohen me shumë besime dhe zakone. Sipas legjendës, Shën Varvara ka lindur në trojet e sotme bullgare, në fshatin Eleshnica, i quajtur në atë kohë..

04.12.21 07:05 |

Zakone të lashta për mbrojtjen e shëndetit dhe parandalimin e fatkeqësive

Është muaji gusht dhe përveç temperaturave të larta, në disa vise mbi 40 gradë Celsius, vera e nxehtë na solli shumë zjarre dhe... valën e re të Covid-19. Kjo u bë shkas që të kërkojmë në thesarin prej botimesh të Radio Bullgarisë më shumë..

21.08.21 06:45 |

Më këndo, o gjel, më këndo!

Sipas astrologjisë kineze më 28 janar 2017 filloi viti i gjelit të zjarrtë dhe deri më 15 shkurt 2018 bota do të jetë nën shenjën e shpendit të kuq. Në përfytyrimet tradicionale të bullgarit gjeli lidhet shumë ngushtë me përfytyrimet për diellin. Në..

02.02.17 08:35 |

Dita e Gjyshes – rite popullore për nder të mamive

Dita e Gjyshes është e shoqëruar me rite të rëndësishme dhe një gëzim dhe hare dhe është një nga traditat më të mira. Sipas stilit të ri, festa është më 8 janar. Në këtë mënyrë mbyllet cikli Dita e Shën Jordanit – Dita e Shën Ivanit dhe Dita e Gjyshes –..

20.01.17 17:55 |

Горещи теми

Войната в Украйна
Всички новини: днес | вчера