Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културен афиш

Народният театър ни кани тази вечер на три постановки. От 19.00 часа на голяма сцена можем да гледаме спектакъла на Александър Морфов „Полет над кукувиче гнездо“. По същото време на камерна сцена ни очаква моноспектакълът на Албена Колева „Шърли Валънтайн“. Режисьор е Тодор Колев. В 19.30 часа на сцената на IV етаж можем да гледаме още един моноспектакъл - „Сибир“ на Иван Несторов.

Възгледите на един учител за народното творчество“ ще представи Камен Донев в Сатиричния театър.

От 19.00 часа на сцена „Сълза и смях“ играят „Тестостерон“. В основата на “мачо” партито на Пламен Панев са актьорите Филип Трифонов, Захари Бахаров, Малин Кръстев, Герасим Георгиев и Добрин Досев.

В театър „Българска армия“ тази вечер залагат на „Завещанието на целомъдрения женкар“. Мистерията на Дон Жуан е въплътена в мощния актьорски талант на Васил Михайлов. Партнират му младите звезди на театъра Леонид Йовчев, Гергана Данданова и Тигран Торосян.

В Театър 199 можем да видим „Кралицата майка” от Манлио Сантанели. Постановката е на Валентин Ганев.

Ето и по-интересните заглавия от програмата на 16-тия Международен СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ:
От 16.00 часа в кино „Люмиер“ е прожекцията на новия филм на Камен Калев „Островът“ с участието на Летисия Каста и Туре Линдхарт.
От 18.15 часа е специалната премиера на филма на Аня Соломонович „Испания“.
В 20.45 часа председателят на международното жури Дейвид Макензи ще представи новия си филм „Перфектно чувство“. Кино творбата е жизнеутвърждаващ поглед към смисъла на любовта и на това да бъдеш обичан в днешните смутни времена. Главните роли са поверени на Юън Макгрегър и Ева Грийн.
В 14.00 часа в Дома на киното можете да гледаме словено-унгарската продукция „Архео“ с режисьор Ян Цвиткович.
Бъдещето е завинаги“ на Йозджан Алпер е заглавието, което ни очаква от 16.00 часа. Това е историята на млада туркиня, която търси своя любим - кюрд, заминал да се присъедини към борбата на своя народ.
Историите са живи, когато се помнят“ на Жулия Мурат е с начален час 21.00. Основният персонаж във филма - Мадалена живее със спомените за миналото и за покойния си съпруг, докато един ден появата на младата фотографка Рита не я изважда от унеса ù.
От 21.15 часа в Синема сити ще бъде показан носителят на „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм „Раздяла“ на Асгар Фархади.
В рамките на инициативата „София Филм за учащи” от 18.00 часа в кино „Одеон“ ще бъде представен филмът на Георги Стоянов „Щурец в ухото“. Публиката ще има възможност да се срещне с екранните герои на Стефан Мавродиев, Павел Поппандов, Ицхак Финци и Татяна Лолова. Георги Стоянов ще бъде удостоен с наградата на София за приноса си в кино изкуството.
Имало едно време в Анадола“ на Нури Билге Джейлан е с начален час 20.00 часа.
В 19.00 часа Френският културен институт предлага среща с „Най-щастливото момиче на света“. Филмът на Раду Джуде ни среща с 18-годишната Делия Фратила, която печели наградата от промоционална кампания на фирма за напитки: скъп автомобил. Щастливото момиче, придружавано от родителите си, заминава за столицата, за да заснеме реклама с нейно участие.
От 21.00 часа ни очаква още един филм с адрес Румъния - „Вторник, след Коледа“ на Раду Мунтеан. Той фокусира вниманието върху любовната история на Павел, който е женен от 10 години, но от 6 месеца e с 27-годишната си зъболекарка. Неочаквана промяна в програмата на съпругата му събира двете жени в зъболекарския кабинет. Срещата им изправя Павел пред трудно решение.

До 5-ти април във фоайето пред Първо студио на БНР можете да разгледате изложбата на Кеазим Исинов и Ингрид Исинова „Човекът и природата“. Тя е отворена за посетители всеки работен ден от 15.00 до 18.00 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Света Петка Българска

Почитаме паметта на св. Петка Българска

Днес православната църква чества паметта на св. Параскева Епиватска. Аскетичният ѝ живот и посмъртните ѝ чудеса са описани от св. патриарх Евтимий Търновски.   Народът ни я нарича Петка Българска. На нея са посветени много храмове в цялата страна. Имен ден, днес на Петковден, имат близо 24 хил. българи. Денят е празничен за Габрово,..

публикувано на 14.10.24 в 08:14

"Булгаргаз" вдигна наложения запор върху сметка на "Топлофикация София"

"Булгаргаз" ЕАД вдигна наложения запор върху сметка на "Топлофикация София" ЕАД след като двете дружества сключиха извънсъдебно споразумение и "Топлофикация София" извърши частично плащане в размер на 10 млн. лв.  Към момента задълженията на "Топлофикация София" ЕАД към "Булгаргаз" ЕАД са 856 млн. лв. Днес "Булгаргаз" ЕАД изпрати предложение за график..

публикувано на 11.10.24 в 18:11
Столичният кмет Васил Терзиев.

Въвеждат бонусна система за служителите в градския транспорт на София

Бонусната система за служителите в градския транспорт ще я има, обяви след среща със синдикатите кметът на София Васил Терзиев. На нея градоначалникът е представил предложенията на столичната община в тази посока. Той изрази надежда до средата на следващата седмица синдикалните организации да запознаят служителите, за да може споразумението да..

публикувано на 11.10.24 в 13:42

Реконструкцията на стадион "Българска армия" в София върви по график

От ръководството на ЦСКА София съобщиха, че изкопните работи от втора фаза на реконструкцията на стадион "Българска армия" се извършват точно по график. Вече е стартирал изкопът на Сектор "А", като дълбочината му трябва да достигне 12 метра в най-ниската си точка.  Реконструкцията започва от средата на Сектор "В", като от там ще се пристъпи към..

публикувано на 11.10.24 в 10:58
Тристранка

Тристранният съвет обсъжда размера на минималната работна заплата

През днешния ден Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще проведе заседание. Служебното правителство предложи минималната работна заплата да се увеличи на 1077 лева от 1 януари. В момента тя е 933 лв.Поводът за събирането е да бъде обсъден проектът на Постановление на Министерския съвет за определяне размера на минималната работна..

публикувано на 11.10.24 в 08:34

Грипът може да предизвика сериозни поражения при малките деца

В България годишно над 2000 души умират след грипна епидемия. Най-уязвими са децата до 5-годишна възраст и хората над 65 години.  "Грипът може да причини сериозни поражения на малките деца, възрастните хора, на пациентите с белодробни, сърдечни заболявания, с имунни дефицити, бременните жени", заяви вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова ...

публикувано на 11.10.24 в 07:55

Над 20 хил. души са загубили живота си в катастрофи в ЕС през 2023 г.

Повече от 20 хиляди души са загубили живота си при катастрофи, станали в ЕС през миналата година.  Според данни, оповестени от ЕК, намалението на броя на жертвите спрямо 2022 г. е 1%.   Няма значителна промяна в класацията на държавите.  Швеция и Дания продължават да имат най-безопасните пътища - съответно 22 и 26 смъртни случая на милион жители...

публикувано на 10.10.24 в 18:39