Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културен афиш

Сатиричният театър ви кани тази вечер на предпремиерата на пиесата на Золтан Егреши „Спанак с картофи“. Въпреки кулинарния привкус в заглавието, комедията наднича в съблекалнята на трио футболни съдии преди и след мача. В спектакъла на Богдан Петканин участват Владимир Карамазов, Юлиан Вергов, Захари Бахаров.

Народният театър предлага на своята публика три постановки. От 19.00 часа на голяма сцена можете да гледате спектакъла на Александър Морфов „Полет над кукувиче гнездо“. По същото време на камерна сцена ви очаква 100-тното представление на моноспектакъла на Мариус Донкин „Господин Ибрахим и цветята на корана“.
В 19.30 часа на сцена на IV-тия етаж Нона Йотова и Иван Радоев представят „Дребни брачни престъпления“ от Ерик-Емануел Шмит. Това е изискана черна комедия, изпълнена с изненадващи обрати, напрегнато действие, парадоксални шеги и разголваща семейна война. Режисьор е Здравко Митков.

От 19.00 часа на сцена „Сълза и смях“ играят „Рейс“ от Станислав Стратиев.

В театър „Българска армия“ тази вечер залагат на адаптацията на романа на Димитър Талев „Железният светилник“. Режисьор е Асен Шопов.

От 19.30 часа в Театър 199 можете да видите „Умирай лесно!?” - свирепа комедия от Мате Матишич. Творческият екип на постановката е гаранция за една великолепна театрална вечер. Режисьор е Крикор Азарян, музика – Стефан Вълдобрев, в ролите – Тодор Колев и Валентин Танев.

Ето и по-интересните заглавия от програмата на 16-ия Международен София Филм Фест.
От 16.00 часа в кино „Люмиер“ е прожекцията на „Кецове“. Режисьорският дебют на Иван Владимиров и Валери Йорданов получи специалната награда на журито в Москва и беше селектиран в състезателната програма на фестивала в Карлови вари. Историята, разказана в „Кецове”, е по действителен случай, а прототипи на главните герои са шестима младежи, които днес са на възраст между 45 и 47 години.
От 18.30 часа е специалната премиера на филма, посветен на фолклорната фамилия Варимезови „Да ти напълни душата“. Документалната кино лента ще бъде представена лично от режисьора Тимъти Райс и Валентина Ганева. Тя разказва историята на фамилията Варимезови от 1878 г. до наши дни. Днес гайдарят Иван заедно със съпругата си Цветанка пренася фолклорната традиция на България първо в САЩ, а после и по цял свят.
От 19.00 часа в Синема сити започва „Супер дерби“ на Оле Кристиян Мадсен. В него Кристиан страда заради наближаващата дата на повторния брак на бившата му съпруга – темпераментната Анна, спортен агент, заминала за Буенос Айрес, за да живее с един от най-печално известните футболисти – Хуан Диас. Отношенията между него и сина му Оскар също са обтегнати. Един ден обаче Кристиян набира смелост и заминава с Оскар в Буенос Айрес с идеята да спечели отново сърцето на Анна.
В 21.15 часа гледайте екранизацията на Андреа Арнолд на романа на Емили Бронте „Брулени хълмове“.
„Летни игри“ на Роландо Кола започва в 18.30 часа във Френския културен институт. Във фокуса на вниманието са няколко младежи, които трябва да помирят света на възрастните с детските си фантазии.
18.15 е началният час на „Разплата“ в Евро синема. В поетичния си документален филм Дженифър Байкуал разсъждава над различните форми на „дълга” – към обществото, личния, към природата, към духа, на престъпника и, разбира се, икономическия.
„Маримби от Ада“ на Хулио Ернандес Гордон е документален филм за Дон Алфонсо, който свири на традиционния гватемалски музикален инструмент маримбас, и един от пионерите на хеви метъла в Гватемала – Черния. Двамата основават групата „Маримбас от ада”. Но те дори не могат да си представят какви реакции ще предизвика техният проект. „Маримби от Ада“ е с начало 20.00 часа в Евро синема.
В 21.30 часа можете да видите още една документална кино творба – „Герхард Рихтер – живопис“, изключително задълбочен поглед на Корина Белц към работата на известния художник.
В 18.00 часа в Гьоте институт е прожекцията на „Шахта №8“ на Мариана Кат. Главният герой е 15-годишният Юра, внук на могъщ в миналото директор на съветска електроцентрала. Момчето забравя за мечтите си, за да подпомогне финансово сестрите си по единствения възможен начин – като копае нелегално из останките от въглища в някога изпълнения с живот украински град.
От 20.00 часа гледайте още една история от програма „Милениум – „Шесто чувство. Документалният филм на Махмуд Рахмани е заснет в един-единствен кадър, който ни среща с Мохамед, спомените му за детството и силно развитата му интуиция в годините на Ирано-иракската война.

До 5-ти април във фоайето пред Първо студио на БНР можете да разгледате изложбата на Кеазим Исинов и Ингрид Исинова „Човекът и природата. Тя е отворена за посетители всеки работен ден от 15.00 до 18.00 часа.


Sweet sensation е песента, с която Dirty Purchase Company се представи успешно на радиоконкурса за авторска песен Златна пролет през 2009 г. Така е озаглавен и благотворителният концерт на формацията, който ще се състои на 15 март, четвъртък, в 20 ч, в Първо студио на Българското национално радио. Музикантите се събират в подкрепа на 18-годишния Йордан Стоев (Дани), който вече 5 години се бори с остра лимфобластна левкимията. Групата ще предложи на публиката авторски фънк композиции, кавъри на известни песни и ще изтупа прахта от една забравена песен на Йосиф Цанков – Море на младостта. Мястото на събитието не е случайно избрано. Dirty Purchase Company избират Първо студио на БНР, защото то разполага с една от най-добрите звукозаписни техники в България. Концертът Sweet sensation ще бъде записан и излъчван по програмите на БНР. Това ще бъде и първият концертен запис на групата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Света Петка Българска

Почитаме паметта на св. Петка Българска

Днес православната църква чества паметта на св. Параскева Епиватска. Аскетичният ѝ живот и посмъртните ѝ чудеса са описани от св. патриарх Евтимий Търновски.   Народът ни я нарича Петка Българска. На нея са посветени много храмове в цялата страна. Имен ден, днес на Петковден, имат близо 24 хил. българи. Денят е празничен за Габрово,..

публикувано на 14.10.24 в 08:14

"Булгаргаз" вдигна наложения запор върху сметка на "Топлофикация София"

"Булгаргаз" ЕАД вдигна наложения запор върху сметка на "Топлофикация София" ЕАД след като двете дружества сключиха извънсъдебно споразумение и "Топлофикация София" извърши частично плащане в размер на 10 млн. лв.  Към момента задълженията на "Топлофикация София" ЕАД към "Булгаргаз" ЕАД са 856 млн. лв. Днес "Булгаргаз" ЕАД изпрати предложение за график..

публикувано на 11.10.24 в 18:11
Столичният кмет Васил Терзиев.

Въвеждат бонусна система за служителите в градския транспорт на София

Бонусната система за служителите в градския транспорт ще я има, обяви след среща със синдикатите кметът на София Васил Терзиев. На нея градоначалникът е представил предложенията на столичната община в тази посока. Той изрази надежда до средата на следващата седмица синдикалните организации да запознаят служителите, за да може споразумението да..

публикувано на 11.10.24 в 13:42

Реконструкцията на стадион "Българска армия" в София върви по график

От ръководството на ЦСКА София съобщиха, че изкопните работи от втора фаза на реконструкцията на стадион "Българска армия" се извършват точно по график. Вече е стартирал изкопът на Сектор "А", като дълбочината му трябва да достигне 12 метра в най-ниската си точка.  Реконструкцията започва от средата на Сектор "В", като от там ще се пристъпи към..

публикувано на 11.10.24 в 10:58
Тристранка

Тристранният съвет обсъжда размера на минималната работна заплата

През днешния ден Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще проведе заседание. Служебното правителство предложи минималната работна заплата да се увеличи на 1077 лева от 1 януари. В момента тя е 933 лв.Поводът за събирането е да бъде обсъден проектът на Постановление на Министерския съвет за определяне размера на минималната работна..

публикувано на 11.10.24 в 08:34

Грипът може да предизвика сериозни поражения при малките деца

В България годишно над 2000 души умират след грипна епидемия. Най-уязвими са децата до 5-годишна възраст и хората над 65 години.  "Грипът може да причини сериозни поражения на малките деца, възрастните хора, на пациентите с белодробни, сърдечни заболявания, с имунни дефицити, бременните жени", заяви вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова ...

публикувано на 11.10.24 в 07:55

Над 20 хил. души са загубили живота си в катастрофи в ЕС през 2023 г.

Повече от 20 хиляди души са загубили живота си при катастрофи, станали в ЕС през миналата година.  Според данни, оповестени от ЕК, намалението на броя на жертвите спрямо 2022 г. е 1%.   Няма значителна промяна в класацията на държавите.  Швеция и Дания продължават да имат най-безопасните пътища - съответно 22 и 26 смъртни случая на милион жители...

публикувано на 10.10.24 в 18:39