Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичната община е осигурила 2 млн. лв. за ремонт на тротоари през тази година

Около 200 хиляди квадратни метра са реконструираните тротоарни зони през миналата година. Част от тях са изцяло ремонтирани по линия на текущите ремонти, а останалата са компонент от инвестиционните проекти, които Столичната община реализира.

За тази година се предвижда по-мащабна програма. От средствата за текущи ремонти по уличната мрежа за тротоари са осигурени около 2 млн. лева, а със средства от инвестиционни проекти на общината ще бъдат реконструирани 250 хиляди кв. метра тротоари. Това каза зам.- кметът по транспорта на столицата Любомир Христов, който провери изпълнението на ремонта на тротоара на столичния бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”.

Ремонтът предвижда реконструкция на тротоарните и пешеходни зони. В участъка срещу метростанция „Васил Левски“ ще има 42 места за паркиране. Целта на реконструкцията е да се осигури достатъчно място за пешеходците. Паралелно с това ремонтът предвижда изграждане на специални джобове или зони за паркиране там, където физически това е възможно, каза зам.-кметът Любомир Христов:

„От страната на реката се осъществяват дейности и съответно там, където няма възможност – от другата страна, от страната на жилищните сгради също е предвидена такава реконструкция, за да може да се осигури един нормален пешеходен достъп на хората, които живеят и се движат в района, и разбира се да бъдат обособени достатъчни места за паркиране“.

Дали паркирането по реконструираните тротоари по булеварда ще бъде платено предстои да реши Столичният общински съвет, добави Христов:

„Нашият ангажимент е да изградим инфраструктурата, да реконструираме и модернизиране на участъка, да осигурим зоната за нормално движение на пешеходците и в рамките на тази реконструкция се осигуряват и обезпечават места за паркиране. Там, където е синя или зелена зона, в конкретния случай вероятно ще бъде включено в рамките на зоната. Там, където няма, няма. Така или иначе окончателното решение е на съвета“.
По публикацията работи: Ана Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кои са най-желаните специалности в Софийския университет

И тази година специалност " Право " е най-желаната сред кандидатите за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски", следвана от " Психология " на второ място и от " Международни отношения " - на трето. Това показва първото класиране на кандидат-студентите, което излезе вчера. Над 10 300 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото..

публикувано на 12.07.24 в 11:10

Кога се репатрират принудително недвижещи се автомобили

Излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) могат да се съхраняват в частни имоти, а когато те са на общински площи - трябва или да се преместят, или да се предадат за рециклиране, обясняват от Столичния инспекторат.  Стикерът на ИУМПС, разположени на публично-общински терени, предупреждава собствениците в рамките на 3 месеца да извършат..

публикувано на 11.07.24 в 20:23

СОС назначи 26 "анонимни лица" да управляват 6 общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация София" и "Центъра за градска мобилност".  Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на..

публикувано на 11.07.24 в 17:35
 Пред сградата на Столична община се провежда протест срещу спирането на възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в парка на Националния дворец на културата, 11 юли 2024 г.

Протест заради проекта за Войнишкия паметник

Въпреки отмененото решение, протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет заради решението на кмета Васил Терзиев да се спре проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Протестът се организира от граждани и е подкрепен от ВМРО. Те посочиха, че решението на Терзиев може да е оттеглено, но не било..

публикувано на 11.07.24 в 11:05
Досега йеромонах Йоан беше игумен на Руенския манастир

Йеромонах Йоан става протосингел на Софийската св. митрополия по искане на патриарх Даниил

Игуменът на Руенския манастир "Св. Иван Рилски" йеромонах Йоан е назначен за протосингел на Софийската света митрополия. Това става по личната молба на Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил на заседанието на  Светия Синод на Българската православна църква. На заседанието е решено за назначаването за първи викарен епископ на..

публикувано на 10.07.24 в 18:37

Комисии в СОС обсъждат нови ръководства на общинските дружества

Три комисии в Столичния общински съвет обсъждат смяна на ръководствата на общинските търговски дружества. От ГЕРБ-СДС и "БСП за България" обявиха, че са готови да се разделят с Димитър Дилчев, Слав Монов и професор Стоян Братоев, ръководители на Центъра за градска мобилност, на "Столичен автотранспорт" и на "Метрополитен". Докладът ще..

публикувано на 10.07.24 в 15:50

Столичната община ще финансира инвитро процедури на 21 хетеросексуални двойки

От 28 кандидатствали двойки, 21 са одобрени за финансиране на инвитро процедури с донорски яйцеклетки по Програмата "Инвитро", съобщават от Столична общината. Решението за одобрените двойки е взето на последното заседание на специалния Програмен съвет, разглеждащ документите на кандидатствалите двойки. В Съвета участват акушер-гинеколози..

публикувано на 10.07.24 в 14:46