Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Предизвикай София“ - Столицата се включва с конкурс в надпревара на фондация „Блумбърг”

Снимка: Архив

София заяви участието си в „Предизвикателство за кметове” на фондация „Блумбърг“, съобщиха от пресцентъра на общината.

Столичната община ще участва в международния конкурс с идея, предложена от граждани и доразработена в екип с неправителствените организации „Трансформатори”, Група Град и UnderGara.

За целта стартира конкурсът „Предизвикай София“, в който възможност да представи своя иновативна идея за разрешаването на проблем на града има всеки гражданин или гражданска група. Проектите трябва да са насочени към едно от трите направления: социална среда, гражданско участие в управлението и мобилност.

Бяха проведени фокус групи по тези теми със специалисти в различни области.

От тези обсъждания произлязоха ключови въпроси като:

Как да направим София по-близка?
Социалната, а и архитектурната среда са изпъстрени с бариери, а някои от жителите се обособяват в групи и гета – т.нар. „джобове на бедност”. Идентификацията на „софиянеца” като пълноправен участник в неговия град липсва. Сближаването на хората – в блока, квартала, града – чрез доброволчество, местни и градски инициативи, чрез култура и взаимопомощ може да промени облика на града и да премахне социалното разделение.

Как да ревизираме системата – София 2.0?
Проблемите на градската среда в основата си са свързани с начина на управление на града: те са синдром на неговите проблеми. Каква трябва да бъде общината, как да се вземат решения и да се стимулира гражданското участие за постигане на консенсус спрямо визията за града? Начинът на взимане на решения и включването на гражданите в процесите са ключови за постигане на по-добра градска среда.

Как да се придвижваме бързо, лесно, умно и безопасно?
Разстоянията в града са големи и всеки е принуден да ги изминава, отделяйки време, за да работи, учи, почива, живее. Индивидуалните маршрути се пресичат с различни видове транспорт, които изискват своята инфраструктура. Как могат различните видове транспорт и начини на предвижване да функционират заедно, ефективно и с минимални нива на замърсяване?

Тези въпроси могат да служат за насока за конкурсните предложения, но ще се приемат и иновативни идеи извън заложените рамки.

Самите идеи ще се набират между 15 ноември и 6 декември 2013 г. В този период предстои провеждането на информационни срещи с граждани, в университети и други публични места. След обработка на идеите от техническа комисия и журито на конкурса ще бъдат поканени до 20 кандидата или екипи да представят своите идеи на публично събитие на 15-и декември. В рамките на събитието всеки ще трябва да представи своята идея в 10-минутна презентация, която ще бъде оценена от жури и публика. На 20-и декември ще бъде оповестен победителят в “Предизвикай София”, с чиято идея София ще кандидатства в конкурса “Mayors challenge”.

Победителят ще получи еднократна награда в размер на 10 000 лв. и се ангажира да предостави своята идея за кандидатстване в конкурса “Mayors challenge”, като ще бъде поканен да доразработи проектното си предложение с помощта на експерти от Столична община и неправителствения сектор. През април 2014 година международно жури ще избере 20 града финалисти от всички европейски кандидати, а през месец май 4 души от всеки екип-финалист ще участват в двудневна среща за доразработване и подсилване на идеите. На 31 юли финалистите отново ще изпратят своите детайлни предложения. На 5 октомври 2014 година ще се обявяват 5 победителя, от които един град печели голямата награда от 5 млн. евро, а други 4 града печелят по 1 млн. евро.

Състезанието „Предизвикателство за кметове“ се организира за втора поредна година от фондацията на бившия кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг „Bloomberg Philanthropies”. Миналата година в него участваха над 300 американски градa, а голямата награда от 5 млн. долара печели Провидънс с проект за подобряване на активния речник на деца от семейства с ниски доходи.

Тази година конкурсът се провежда в Европа и могат да участват всички градове с жители над 100 хил. души. Наградният фонд от 9 милиона евро ще бъде разпределен между 5 проекта, като най-добрият ще спечели 5 млн. евро.

Още информация - на сайта и на фейсбук страницата на инициативата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържаха шестима за купуване на гласове в Софийска област

Специализирана полицейска операция провежда Областната дирекция на МВР във връзка с купуването на гласове.  Основно внимание се обръща на общините Костенец и Долна Баня, като до момента са проверени 76 лица и 60 автомобила, задържани са шестима. В акцията участват и служители на дирекция "Жандармерия", на входовете на двете общини има..

публикувано на 14.10.24 в 12:18

Полицейска операция срещу купуването на гласове се провежда в Софийска област

На територията на Софийска област се провежда мащабна специализирана полицейска операция срещу купуването на гласове, съобщиха от МВР. Информация за полицейските действия и междинните резултати ще бъде дадена от началника на отдел "Охранителна полиция" при ОДМВР-София комисар Петър Соколов по-късно днес. Образувани са близо 50 досъдебни..

публикувано на 14.10.24 в 11:07
Света Петка Българска

Почитаме паметта на св. Петка Българска

Днес православната църква чества паметта на св. Параскева Епиватска. Аскетичният ѝ живот и посмъртните ѝ чудеса са описани от св. патриарх Евтимий Търновски.   Народът ни я нарича Петка Българска. На нея са посветени много храмове в цялата страна. Имен ден, днес на Петковден, имат близо 24 хил. българи. Денят е празничен за Габрово,..

публикувано на 14.10.24 в 08:14

"Булгаргаз" вдигна наложения запор върху сметка на "Топлофикация София"

"Булгаргаз" ЕАД вдигна наложения запор върху сметка на "Топлофикация София" ЕАД след като двете дружества сключиха извънсъдебно споразумение и "Топлофикация София" извърши частично плащане в размер на 10 млн. лв.  Към момента задълженията на "Топлофикация София" ЕАД към "Булгаргаз" ЕАД са 856 млн. лв. Днес "Булгаргаз" ЕАД изпрати предложение за график..

публикувано на 11.10.24 в 18:11
Столичният кмет Васил Терзиев.

Въвеждат бонусна система за служителите в градския транспорт на София

Бонусната система за служителите в градския транспорт ще я има, обяви след среща със синдикатите кметът на София Васил Терзиев. На нея градоначалникът е представил предложенията на столичната община в тази посока. Той изрази надежда до средата на следващата седмица синдикалните организации да запознаят служителите, за да може споразумението да..

публикувано на 11.10.24 в 13:42

Реконструкцията на стадион "Българска армия" в София върви по график

От ръководството на ЦСКА София съобщиха, че изкопните работи от втора фаза на реконструкцията на стадион "Българска армия" се извършват точно по график. Вече е стартирал изкопът на Сектор "А", като дълбочината му трябва да достигне 12 метра в най-ниската си точка.  Реконструкцията започва от средата на Сектор "В", като от там ще се пристъпи към..

публикувано на 11.10.24 в 10:58
Тристранка

Тристранният съвет обсъжда размера на минималната работна заплата

През днешния ден Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще проведе заседание. Служебното правителство предложи минималната работна заплата да се увеличи на 1077 лева от 1 януари. В момента тя е 933 лв.Поводът за събирането е да бъде обсъден проектът на Постановление на Министерския съвет за определяне размера на минималната работна..

публикувано на 11.10.24 в 08:34