Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българка беше осъдена във Великобритания за опит да сключи фалшив брак, с който да узакони жителството на пакистанец

Лондон Великобритания полиция
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българка беше осъдена във Великобритания за опит да сключи фалшив брак, с който да узакони жителството на пакистанец. Андрей Владов съобщава от Лондон, че властите в Обединеното кралство смятат фиктивните сватби за основен канал на нелегалната имиграция в страната:

25-годишната Анета Калеева и 24-годишният Арфат Хюсеин са били арестувани точно преди брачната им церемония в Лондон на 3 януари. Служителите на общинския съвет извикали полицията, след като видели, че младоженците позодрително не общували помежду си. Британските власти съобщават, че Хюсеин искал да вземе българката, за да получи право на жителство в Обединеното кралство като съпруг на жена, която е гражданин на страна от Европейския съюз. Двамата са осъдени на по 8 месеца затвор. 

Проверка на британската полиция разкрила, че Анета Калеева преди това се опитала да се омъжи и за гражданин на Бангладеш. Бракът им обаче също бил прекратен в последната минута, като бъдещият й съпруг се съгласил доброволно да напусне Обединеното кралство.  

Новината за осъдената българка дойде ден след като главният инспектор за граничен контрол и имиграция Джон Вайн обяви в доклад, че мнимите бракове са „огромен пропуск в имиграционните правила” и „една от най-големите заплахи за имиграционния контрол” във Великобритания.

Брак  за британец или за гражданин на Европейския съюз дава право на пет години престой на Острова, който след това може да прерасне и в постоянно жителство. Джон Вайн посочи, че всяка година във Великобритания се сключват между три и десет хиляди фиктивни бракосъчетания. Миналата година британската полиция е извършила 334 ареста след подозрения за фалшиви сватби. 78 души са били екстрадирани от страната заради мними бракове.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.