Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През 1901 г. софиянци имат страх от трамваите, а днес - пожелания

Когато става дума не за приключение и атракция, а за удоволствие - на кой от трамваите ще се качите?
Снимка: Архив

Два от новите трамваи в София вече се движат по софийските улици.
Много столичани вече не само видяха, но и се повозиха на новите мотриси. Повечето са изненадани от вида и удобството (според някои - дори лукса) на превозните средства, внесени от Полша.

До няколко месеца модерните трамваи ще станат 20. За тях Столичната община е заплатила 33,5 милиона евро - средствата по Оперативна програма "Околна среда".
Да припомним - трамваите ще се движат по линия 7, но само когато приключи рехабилитацията на трасето по бул. „България“. За сега те циркулират по линия 1.

Радостното събитие бе повод да си спомним, че появата на електрическите трамваи по улиците на София е от 1 януари 1901 г.

Художникът Никола Танев е запомнил вълнуващите начални стъпки на софийските трамваи така: „Първия и втория ден возенето в трамвая беше безплатно. Но хората се бояха и трамваите се движеха празни, ако не се смятахме ние с Методи, които първи дадохме знак да спре вагона и като се метнахме вътре, чак вечерта слезнахме. Бяхме се залостили от двете страни на ватмана и не мръднахме оттам. На втория ден публиката се престраши и вече пълнеше трамвая. На третия ден започна с плащане. Ние обаче широко бяхме използвали първите гратисни дни. Мъчно софиянци се научиха да се возят на трамвай.”

В книгата си „София разказва” Христо Бръзицов описва: „Особено забавно трагичен бе трамваят за Княжево. Той даваше на карикатуристите много хляб, защото често се занимаваха с него. Речеше ли да тръгне от площад „Света Неделя”, за петдесетте места на вагона воюваха няколкостотин граждани с жените си и децата си, особено в празнични дни. Това вече бе материал и за медицинските служби.”

Днес е друго, разбира се. Въобще не можем да си представим София без трамваите. Само си пожелаваме по-модерни – топли и точни…

Чуйте повече за предимствата на модерните возила от зам.- директора на Столичния електротранспорт инж. Иво Василев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Валери и Доменика

Адресите на любовта - Валери Петров

Валери Петров е плод на любовна история, досущ като тази на Ромео и Жулиета, породена от враждата между Монтеки и Капулети. Бащата на писателя - Нисим Юда Меворах е роден в София и е сефарадски евреин. Той е професор по правни науки, специалист по семейно, облигационно и наследствено право, виден адвокат, обществен деятел и дипломат, преподавател..

обновено на 07.09.24 в 18:16
Анна Каменова

Историята оживява - Маджаровият род - Анна Каменова

В днешната ни среща продължаваме разказа за една от значимите фамилии по нашите земи. Маджаровият род, с корени във възрожденска Копривщица, се отличава с просветените си представители. А един от тях разбива стереотипите на 20-и век.  Нейното име е Анна Михайлова Маджарова, по-късно по мъж Стайнова. Родена е на 31и декември 1894 г. в древния град..

публикувано на 07.09.24 в 15:55

Софийски разкази - Историята на Царския дворец

Жанет Митева и книгата ѝ за историята на царския дворец:

публикувано на 07.09.24 в 15:00
Радослав Механджийски

Голямо европейско преживяване

София се присъединява към големите европейски и световни центрове, домакини на атрактивни международни изложения за съвременно изкуство. Sofia Art Fair ще се проведе от 3-ти до 6-ти октомври във форум „Джон Атанасов“ в София Тех Парк. Почече за идеята, организацията и някои експонати - от Радослав Механджийски: "Подобни форуми стимулират пазара...

публикувано на 07.09.24 в 11:48

Накъде - към корени и гранки

Фолклорен фестивал "Корени и гранки" в Осоица - Елена Джукова с подробностите: "Пресъздаваме истинска сватба с бръснар за младоженеца на място. Дърворезба, вълна - как тя стига до нас. Подправки - шарена сол. Вихроний Попнеделев ще ни покаже как превръща глината в разни неща. Ще има и работилница за тесто - ще си изпечем и хапнем на печка на дърва." Още..

обновено на 07.09.24 в 11:40

Нов живот на историята

Повече за "Историите зад фасадите" на емблематични софийски сгради - в разказа на организаторката Йордана Николова от РИМ - София "Смисълът е да препращаме от едни хора към други чрез сградите. Нов живот на историята." Подробности, конкретни примери, място и време на изложбата и мястото ѝ като притегателен център към разрастващия се интерес към историите..

публикувано на 07.09.24 в 10:23

Децата преживяват всичко чрез игри сред природата

Десислава Маринова от Active Kids за поредното детско приключение по ветроходство: "Спортът развива най-различни качества, най-малките са петгодишни. Те се учат на работа в екип.Уважение към природата. Запознават се с различните части на лодката, с терминологията на ветроходството. Язовир Искър е най-достъпната точка. Човек може да се потопи в много..

публикувано на 07.09.24 в 11:20