Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историкът Емил Джасим за Съединението и за българския дух, който издига свободата над хляба

Емил Джасим - учител, историк и анализатор
Снимка: Даниел Ненчев

Емил Джасим е учител по история, образователен експерт и анализатор на процесите в Близкия Изток. Създател е на ученическата платформа за тийнейджърски каузи "Репортийн". Участник е в множество проекти, свързани с квалификацията на учителите и въвеждането на иновативни образователни методи. Автор е в редица интернет и печатни издания, сред които списание L’Europeo и Club Z, човек с отношение и личен граждански ангажимент към съдбата на България. На днешния празник на Съединението, той бе гост в предаването "Радиокафе".

"За мен това е може би един от двата най-важни български празници, истински достоен национален празник, редом с 24 май, защото на този ден честваме силата на българския дух. Защото нашите прадеди са били буквално сами срещу целия свят и малко след Деня на Съединението, който е един от малкото примери за безкръвна революция, заплащат с кръв, водейки войната срещу Сърбия, когато тя вероломно (чупи вярата) и напада България, докато българската армия е на границата с Османската империя" посочи историкът.

Той припомни подвигът на българските войници, които защитавайки семействата си и децата си на марш без да спрат стигат от границата с Османската империя на югоизток, до границата със Сърбия.

"Тук не говорим само за подвиг на духа, това е физически подвиг, но той би бил напълно невъзможен, ако зад това не стои наистина огромен дух", подчерта Емил Джасим.

Откъде идва този дух?

"За мен той има наистина древен корен, но за него много допринася това, което прави Възраждането в трите си направления – с борбата за новобългарска просвета, борбата за независима българска църква и борбата за политическо освобождение и независимост. Тези три направления успяват да формират една идентичност на хора, които ценят свободата повече от хляба. Няма революция в Европа, в която някой да постави свободата по такъв начин – над хляба", изтъкна той.

Свобода или сигурност – два казуса винаги в противоречие в човешките общества, избор  между едното или другото, но свободата не носи със себе си сигурност, поясни Джасим.

По думите му оттам идва странното, но разбираемо разочарование от демокрацията в наши дни.

"Защото хората си мислеха, че живеейки в сто процента лъжа, трудност и подлост в рамките на комунистическия режим, изведнъж ще започнат да живеят в стопроцентова истина, пък то не е така – свободата не обещава нищо никому" допълни той.

Данните на актуално проучване сочат, че 64% от българите предпочитат да живеят в страна със западна либерална демокрация, 28% в страна с либерален режим, 9,4% за тази година и 10 за миналата, предпочита да живеят в комунистическа страна, а близо два процента биха живели в страна с военен режим. 5%  - не могат да преценят, тоест близо 36 процента от българите не харесват това, което имаме, не харесват демокрацията и биха живели в авторитарен, диктаторски режим.

Какво би казал на тези хора?

"Да започнем с това – в една свободна държава има място за всеки. Те имат различно мнение поради някакви причини, но не са по-малко българи. Нужно е да търсим начин да разговаряме с тези хора, но не да ги заклеймяваме. Според мен е хубаво да се говори, да се говори много за това, какво представлява свободата и нейните аспекти какво означава правото на свободно придвижване, което имаме в рамките на ЕС, както на хората и на идеи, стоки и капитали, какво означава гарантираното в Конституцията право на съвест, което право на собствена съвест  е велико достижение, имаме нужда от повече смирение, за да разберем тези, които имат друго мнение, също и да си напомним смисълът на думата "родолюбие", бе категоричен в позицията си историкът и анализатор, Емил Джасим.

За същността на празника, за обединението и това, което ни прави силни днес и какво би трябвало да "съединим" -  може да чуете позицията на учителя Емил Джасим в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Теодор Борисов

Теодор Борисов: Съединението е резултат на общественото мнение, не толкова на действията на политическата класа

Не смятам, че празничният календар е музикална класация. Не бива да се степенуват българските исторически събития и постижения в зависимост от политическата конюнктура. Шести септември е сред безспорните и важни исторически дати. Това коментира пред БНР-Радио София историкът Теодор Борисов: "Днес може да е странно, че част от България..

публикувано на 06.09.24 в 17:49
Две много артистични дами - Яна Спиридонова и Елина Спасова

РЦСИ "Топлоцентрала" откри своя нов сезон с много нови родни и международни продукции.

"Започваме сезона много силно, всеки ден се случват много и интересни неща", увери ни Елина Спасова при гостуването си в предаването "Добър вечер, София". "Предстои едно много добро представление "Прима фаче" с Елена Телбиш, което ще се състои на 8 септември от 19:30, което е една от най-успешните ни продукции от миналия сезон. Ппродължава..

публикувано на 06.09.24 в 16:51
Снимка: Adobe Stock Images (свободен лиценз)

Купуването на дрехи замества емоционални или практични нужди

Според проучвания, производството на облекло е вторият по големина индустриален замърсител. Всяка материя има своя въглероден отпечатък върху климата в резултат на добив, енергия за производство, транспортиране, отпадъци . Данните сочат, че се очаква емисиите на парникови газове от производството и търговията с дрехи да се увеличат с 50% до..

публикувано на 06.09.24 в 16:40

Военноисторическият музей обнови визия и съдържание на експозициите си

След като обнови експозиции и зали, Националният военноисторически музей (НВИМ) днес беше посетен от много хора с интерес към историята, както и цели семейства с деца, съобщи пред БНР-Радио София Славея Сурчева, директор на музейния отдел "Връзки с обществеността". Сред експонатите е и знамето с надпис "Съединение или смърт", свързано с..

публикувано на 06.09.24 в 16:14

Ще се проведе трето издание на "Импровизирай безкрай - сцена за млади таланти"

За трета поредна година фондация "Джазтет" организира работилниците "Импровизирай безкрай - сцена за млади таланти". В тях ще се включат изпълнители на възраст  между 10-30 години, които са изкушени от импровизаторското изкуство и владеят инструмент или пеят.  Ателиетата ще бъдат водени от Венцислав Благоев - духови инструменти, Атанас..

публикувано на 06.09.24 в 15:28
Полковник Владимир Миленски

Полк. Владимир Миленски: Това, което трябва да направим е да си вземем поуки от историята

В днешния празничен ден, когато говорим за обединението, за съединението, което прави силата, естествено обръщаме поглед към темата за отбраната на нашата родина, към българската армия, предизвикателствата днес и смисъла от военната служба, повод за разговор в предаването "Радиокафе" с В ладимир Миленски – полковник от резерва и член на..

публикувано на 06.09.24 в 14:43

Какво е безценно в София за теб?

Какво е безценно в "София за теб"? Под този въпрос за трета поредна година проектът The Sofianer на фондация Credo Bonum и "Мулти култи колектив" търси автентичния и разнообразен лик на столицата и живота в нея. Общуване, архитектура, моменти на близост, малко познати места, любов и приятелства. И няколко гълъба и котки. Така виждат града..

публикувано на 06.09.24 в 11:45