Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щайнмайер: Германия ще промени политиката си на въздържание от намеса в международни кризи

Франк Валтер Щайнмайер и съпругата му Елке Бюденбендер
Снимка: БГНЕС

Германия ще промени политиката си на въздържание от намеса в международни кризи и ще стане по-активна. Това намерение обяви германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер в интервю за "Зюддойче цайтунг".

Берлин не бива повече само да коментира като наблюдател световната политика. Трябва да поеме по-активна роля при решаването на международни конфликти, заявява външният министър. Така той подкрепи обявената от военния министър Урсула фон дер Лайен нова политика на германската армия – политика на активна намеса.

Не бива да бъркаме въздържанието от милитаристична намеса с пълното бездействие, коментира Щайнмайер и подчерта, че от години партньорите на Германия настояват тя да поема по-голяма отговорност в кризисни ситуации.

Германия е твърде голяма, за да си позволи ролята на неутрален коментатор. Това не означава, че става дума за военни намеси, а по-скоро за навременна дипломатическа намеса, обяснява той.

С промяната във външната си политика настъпва нова ера за Германия. След Втората световна война страната практикуваше пълно въздържание от намеса във външни конфликти. Германия участва в решаването на политически кризи едва от конфликта в Косово, като и досега предпочита да праща медицински или умиротворителни части в горещите точки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.