Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият "Час на класния"на "Европа за мен" – евродепутатът Андрей Ковачев във Втора английска гимназия

Инициативата "Час на класния" на предаването "Европа за мен" се проведе преди няколко дни в столичната гимназия  "Томас Джеферсън". Идеята на тази инициатива е, ученици от горните класове на софийски училища да се срещат с български евродепутати, с които да говорят по различни европейски теми и да научават повече за работата на Европейския парламент. В тази среща гост бе евродепутатът от Европейската народна партия (ЕНП) д-р Андрей Ковачев.

Учениците от гимназията задаваха въпроси към д-р Андрей Ковачев. Присъствалите ученици са част клуб „Европа“ на училището, където се запознават с историята, механизмите и дейностите на европейските институции. Те участват активно и работят по различни европейски програми, свързани с младите, каза Веселина Иванова зам.-директор на гимназията.

Младите задаваха много въпроси - за това, в какво точно се състои работата на един евродепутат, какво е наистина отношението към България на другите страни членки, какви критерии трябва да покрие страната ни за да въведе еврото, какъв е напредъкът на страната ни 7 години след приемането ни за член на ЕС и още много други въпроси, все такива, които си задава може би голяма част от българския народ. Д-р Андрей Ковачев отговори на всички тях, но това което може би беше най-важното му послание към младите е, че те имат свободата да избират в коя държава и как продължат образованието си, но задължително след това трябва да се върнат в родината си за да могат те - младите да градят новата история на България и нейното по хубаво  европейско бъдеще

Следващата такава инициатива "Час на класния"  на "Европа за мен" ще бъде водена от евродепутата Ивайло Калфин с ученици от Френската гимназия в София. 

Чуйте какво каза Андрей Ковачев, чуйте и от учениците, с какво им беше полезна тази среща.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.