Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Гергина Дворецка: Преживените моменти са не само спомени, но и опит, който е добре да споделим

Мъжете говорят за мъжки момичета, но обичат да откриват жената и в поезията, твърди журналистката след седмата ѝ издадена книга

Гергина Дворецка
Прецизният изказ на журналистиката и нежността на поетичното перо се съчетават в личността на нашия гост в рубриката „Бранш“ – Гергина Дворецка.

Слушателите я познават като дългогодишна журналистка в БНР, създател и водещ на съществуващото вече близо 24 години предаване за евроинтеграция „Европа без граници” по програма „Христо Ботев”. Същевременно, досега тя е издала шест книги с поезия и проза. По нейни стихове са създадени песни, изпълнявани от Лили Иванова, Асен Гаргов, Тони Димитрова, група „LZ”, Асен Масларски и др.

В последната си, седма книга, която излезе точно преди месец - стихосбирката „Балада за птицата Феникс”, Гергина Дворецка е включила стихове, писани през последните години, както и непубликувани досега творби, представени в цикъла „Неизбрани стихотворения”.

Имат ли женски почерк те, какво ѝ дава надежда да твори в трудни времена, както и златни съвети към тези, които тепърва тръгват по трънливия път на журналистиката и поезията, чуйте в разговора с нея.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Повече легла за Covid пациенти в столичните болници

С 10% ще бъде увеличен броят на леглата за Covid пациенти в столичните болници, реши на днешното си  заседание Софийският оперативен щаб по предложение на  директора на СРЗИ Данчо Пенчев.  Мярката се предприема във връзка с увеличаване на заболеваемостта в столицата и  натиска върху лечебната мрежа. Присъственото обучение в..

публикувано на 17.01.22 в 18:27

След сградата на район „Връбница“ графити може да грейнат и на други обекти

От няколко седмици административната сграда на столичния район „Връбница“ (бул. „Хан Кубрат", бл.328) е разкрасена с цветна художествена стенопис – млада жена, символ на свобода и хармония с природата. Проектът е реализиран от София графити тур (Sofia Graffiti Tour). Графитът е с площ от близо 150 кв. м и е дело на известните у нас и в..

публикувано на 17.01.22 в 17:27

На мястото на Птичия пазар ще строят детска градина

След като няколко години ремонтът на детската градина № 100 „Академик Пенчо Райков“ се залагаше в бюджета на столичния район „Оборище“, но все нямаше финансиране, през 2022-ра ще започне обновяване на топло- и електрическата инсталация (осветителна, силова и мълниезащита). Това съобщи пред Радио София кметът на района Николай Александров...

публикувано на 17.01.22 в 17:02
В главната роля (Бохеми) ще видим Александър Сано

Александър Сано: Филмът „В Сърцето на Машината“ ще ви окрили

Голямо европейско турне ще предшества премиерата на „В Сърцето на Машината“. Филмът на режисьора Мартин Макариев ще бъде представен предпремиерно в над 20 града в Германия, Англия, Шотландия, Ирландия и Франция, като на прожекциите ще присъства част от екипа и актьорите. Европейската обиколка стартира на 3 февруари от Хамбург и ще..

публикувано на 17.01.22 в 15:36

Костиндброд търси нови превозвачи, защото избраните отказват да обслужват някои линии

Автобусните превозвачи, избрани след поръчка от страна на община Костинброд, вече са спрели да правят курсове до две от високопланинските села . Освен това отказват превози по най-натоварената линия София-Петърч, потвърди пред Радио София Трайко Младенов, кмет на Костинброд. Той е получил от общинските съветници правото да прегледа..

публикувано на 17.01.22 в 15:17

Криле на пеперуда в ръкавици на боксьор

С боксов удар разбива клишетата и представите за хората книгата на легендарния Мохамед Али . Може ли душата на един боксьор да е като на пеперуда? Обявен за спортист на всички времена, Али изживява прелом. Краят на спортната му кариера дава начало на едно духовно пътешествие. Ако беше жив днес, той щеше да навърши 80 години...

публикувано на 17.01.22 в 15:13

Насаме със себе си, за поредния дързък проект на ултрамаратонеца Красимир Георгиев

Добре е да се отива там, където не можем. За да станем по-можещи. "За да отидеш там, където не си бил, трябва да направиш нещо, което не си правил" - това е мотото на Красимир Георгиев . За спортните предизвикателства, Коридор номер 8, политиката, обиколката на Черно Море и това може ли един човек да е затворен в стъклена стая два..

публикувано на 17.01.22 в 13:59
Подкасти от БНР