Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Монолози за трима - довечера в Студио 1 на БНР

Трима изключителни музиканти и осем композитори от ХХ век

| обновено на 12.03.14 в 11:58

Росен Идеалов (кларинет), Георгита Бояджиева (виолончело) и Александър Василенко (пиано) са подготвили една изпълнена с предизвикателства програма.  

В по-голямата си част тя се състои от творби на съвременни български автори, съчетани с „позоваване” на знакови за музикалното изкуство на XX век творци." - казват тримата изпълнители за своя проект.

Със събитието ще бъдат почетени два юбилея  - на Иван Спасов (90 години от рождението), и на Васил Казанджиев, който ще стане на 80 години на 10 септември.

Творбите:
Иван Спасов - Бурлеска за виолончело и пиано (1979)
Васил Казанджиев - „Монолози“ за соло виолончело (2010) - една от двете творби, писани през 21-ви век, която обаче е дала и заглавието на целия концерт.

Има и произведения от двама диригенти, които обаче се раздвояват между палката и нотния лист - в различна степен, разбира се - Емил Табаков и Йордан Дафов, представени с ранната Monodia за соло кларинет на Табаков и Песни без думи за кларинет, виолончело и пиано на Дафов.

Добавяме Четирите молитви за пиано (1999) на напусналата ни през 2008 година Юлия Ценова и Estampie за кларинет, виолончело и пиано (1994) на Петър Петров.

И преминаваме към писаните доста по-рано творби на Паул Хиндемит и Антон Веберн, които добавят други щрихи и измерения на тези Монолози за трио - Ludus Minor за кларинет и виолончело (1944) на Хиндемит и преработената за кларинет и виолончело Kinderstück (1924) на представителя на втората виенска школа и ученик на Шьонберг, Веберн.

Трудна програма, изискваща не само завиден технически „арсенал“, но и задълбочени музикантски познания и много съвместна работи между различните музикални формации. Ще е необходимо и бързо превключване между различни стилистики и светоусещания. Но музикалната компания е отлична  - Росен Идеалов е сред водещите ни кларинетисти, с афинитет към съвременната музика, носител на „Златна лира“ и „Златно петолиние“, преподава, но и активно концертира. Преди две години записва компактдиска “Диалози“ и концерта-промоция на този албум получава наградата „Кристална лира“ на СМТДБ в категорията за камерна музика. Тези Диалози са именно с виолочелистката Георгита Бояджиева и ето че са прераснали в Монолози за трима. Георгита Бояджиева пък е осъществила над 60 премиери /български и световни/, включително с посветени на нея творби - ярко доказателство, че тя обича света на съвременната музика. И пианистът - Александър Василенко, който като част от клавирното дуо с неговата съпруга Ася има значими награди от международните конкурси в Токио и Рим, турнета в България, Гърция, Италия, Германия, Франция, Унгария, Словакия, Япония, САЩ. Александър Василенко е свирил и в други камерни формации и дава една сериозна основа на концертните монолози на 12 март в Първо студио на БНР.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виктор Теодосиев и Константин Илиевски

Симфоничният оркестър на БНР закрива с концерт своя 75-и сезон

В петък (05.07.24 г.) Симфоничният оркестър на БНР закрива с концерт своя 75-и сезон. Събитието е в зала "България" от 19.00 ч. Главният диригент на състава Константин Илиевски, който ще бъде на пулта, е избрал три произведения: "Елегия" от Пламен Джуров, Концерт за валдхорна и оркестър №1 от Рихард Щраус и Симфония №7 от Антон Брукнер. Солист..

публикувано на 04.07.24 в 13:41
Инес Симеонова

Инес Симеонова - за първи път солист на Нов симфоничен оркестър

В първия ден на юли Нов симфоничен оркестър ще представи една класическа (във всеки смисъл на тази дума) програма . Започва с увертюра  „Егмонт“ на Бетовен и завършва с една симфония, солидна и монументална като катедрала – Четвъртата на Брамс. Между тях красиво е разположен един от концертите на Моцарт (номер 21 в до мажор) – тук солист..

публикувано на 28.06.24 в 11:02

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на джаз фестивала "Д-р Емил Илиев“ в Боровец

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев“ в Боровец през август.  Директорът на фестивала Татяна Илиева обясни: "Фестивалът няма и никога не е имал комерсиална цел. Единствената цел на събитието е много благородна - да се подпомогне развитието на летния планински туризъм в курортния комплекс..

публикувано на 27.06.24 в 10:05

Музикалната кулминация тази седмица е на сцената на Sofia Live Fest

Четвъртото издание на Sofia Live Festival вече „чука на вратата“. От 21 до 23 юни  (този уикенд) на Арена София (Колодрума) в Борисовата градина ще могат да се видят, чуят и снимат изпълнители като американското хип-хоп дуо Atmosphere , магнетичната Selah Sue , нидерландската култова изпълнителка Kovacs , американският диджей и..

публикувано на 18.06.24 в 11:41

Лили Иванова получи огърлие "Златен век"

Лили Иванова получи огърлие "Златен век" от Министерството на културата на концерта си във Велико Търново. То ѝ бе връчено от служебния министър Найден Тодоров за нейните заслуги към българската музика, която, както той посочи, е немислима без нея. Това съобщи БТА. Да бъде човек на концерт на Лили Иванова е като да открие четирилистна..

публикувано на 04.06.24 в 11:24