Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ поискаха оставката на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров

Снимка: БГНЕС
От ГЕРБ поискаха оставката на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и създаване на анкетна комисия в парламента, която да проучи всички обстоятелства около операцията в Лясковец. 

Според бившия вътрешен министър и заместник-председател на партия ГЕРБ Цветан Цветанов са се появили информации, според които ранените при операцията в Лясковец служители на МВР са между 5 и 7 души, а не, както се твърдеше официално, трима. Според Цветанов пряка отговорност за случилото се носи главният секретар Светлозар Лазаров, тъй като той е одобрил операцията:

Но най-тревожното е, че никой не понася отговорност за това, което се случи в Лясковец, и за голямо съжаление ние сме свидетели на един непрофесионален, неподготвен главен секретар, който е подписал реализацията, който е участвал в координацията и който е имал възможността да се запознае с всички събрани материали, експертизи, които са от по-минал период от време.

ГЕРБ смятат, че е нужно и детайлно разглеждане на всички факти и обстоятелства по случая, за което е необходимо сформирането на специална парламентарна комисия. Според Цветанов, случилото се при тази акция показва присъствие на системен проблем в МВР, който е свързан с назначаването на висши постове на служители от ДАНС. Като пример за приемственост при тяхното управление Цветанов посочи, че при встъпването му в длъжност главен секретар е станал тогавашният директор на "Криминална полиция" Калин Георгиев, а назначеният от Михаил Миков Станимир Флоров е запазил длъжността си като шеф на ГДБОП.

Целия репортаж чуйте от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.