Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Тагарев: Противовъздушната ни отбрана трябва да се освободи от зависимостта на Русия

Снимка: БГНЕС
Руско-украинската криза изисква нови решения за отбраната на страната ни и поставя нови предизвикателства пред НАТО. Около това мнение се обединиха участници в конференция, посветена на 10-ата годишнина от членството ни в Северноатлантическия алианс.

В днешната ситуация много малко хора задават въпроса защо трябваше да се присъединим към НАТО
, каза президентът от 1997 до 2001 година Петър Стоянов: Тук въпросът е изобщо за съдбата на НАТО, за съдбата на Европа и за съдбата на нашата цивилизация. И точно тук България може да играе много сериозна роля в този дебат заради опита, който има.

Според бившия министър на отбраната в правителството на ГЕРБ Аню Ангелов е нужно по-сериозно ангажиране на НАТО в Черноморския регион: Точно в този момент рисковете се превръщат в заплахи. Добре е и Министерство на отбраната да вложи повече усилия по отношение на постигането на едно предварително планиране на извънредни ситуации в Югоизточна Европа. Такъв план има за Полша и Балтийските държави, но не само те могат да бъдат засегнати при едно бъдещо негативно развитие на нещата.

Нужна е и модернизация, заради новите предизвикателства, каза бившият служебен министър на отбраната Тодор Тагарев: Как точно ще изглеждат решенията - зависи от това, как ще се развият събитията по-нататък около Украйна. Един извод е категорично ясен в момента: това е, че трябва да се освободим от остатъчна зависимост в поддръжката на въоръжения, оборудвания и системи за управления от страни партньори, които могат да бъдат недоброжелателни. Имам предвид зависимостта ни в поддръжката на системите за противовъздушна отбрана, включително изтребителната авиация, от Русия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.