Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ предупреди, че може да има одържавяване на дълговете в енергетиката

Снимка: БГНЕС

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров предупреди в Стара Загора, че натрупаните дългове в системата на енергетиката ще бъдат одържавени. От синдиката подозират, че дефицитът в енергетиката е два пъти повече от оповестените 2 милиарда  лева. По какъв начин ще стане това одържавяване Пламен Димитров не се нае да коментира, но посочи, че има закон за държавните помощи в България, има и регулация на държавните помощи на европейско ниво. Той предупреди, че формулата трябва да се намери много внимателно и посочи един от начините - чрез емитиране на държавен дълг:

Дългът, който емитира БЕХ, тези 500 милиона евро, всъщност са в тази посока, за отнемане на задължения и прехвърлянето от НЕК към БЕХ. Следващата стъпка е от БЕХ към фиска. Това е начинът, по който очевидно може би някой мисли да върви, но не го казва. И като някой казва, че ще прави "Белене", другият ще прави 7-и блок в "Козлодуй", не знам какво ще прави - 9-и, 10-и блок в ТЕЦ-2, откъде пари? Кой ще ги плаща тези пари? Ние ли ще ги плащаме?

На въпрос дали откритата процедура по отнемане на лицензите на ЕРП-тата няма  да свали кабинета на Пламен Орешарски, лидерът на КНСБ отговори, че това може да нагнети допълнително напрежение в системата. По думите му, без нова политика в икономиката, без нова данъчна и социална политика и увеличаване на доходите, кабинетът не може да се стабилизира.
 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.