Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицай от Стара Загора е разследван за вземане на пари, за да пропуска каруци с дървесина

Полицай от РПУ-Стара Загора е освободен дисциплинарно за престъпление по служба. Разследването срещу него продължава, обвинението е за това, че вземал пари от роми, за да пропуска каруците им с незаконно добита дървесина от местността "Карасиврия", която граничи с ромския квартал "Лозенец" и парк "Аязмото". 900 кубика дървесина за огрев и 37 кубика за строителства от незаконна сеч са заловени през изминалата година на територията на Старозагорска област, щетите са над половин милион лева. 

На четвърта среща, организирана от областния управител на Стара Загора Живка Аладжова с кметове на общини и представители на Горските стопанства и полицията са обсъдени мерки за ограничаване на незаконната горска сеч. Сред тях са търсене на съдействие от НАП за по-добра събираемост на наказателните постановления и възможност в рамките на закона да се полага общественополезен труд при присъда "пробация". Като добра беше оценена работата на наетата от община Стара Загора частна фирма за охраняване на подстъпите към парк "Аязмото" от посегателства върху дървесните видове. Държавното горско стопанство на базата на наредба на Министерството на земеделието е издало през изминалия отоплителен сезон над 1500 разрешителни на роми за добив на дървесина от изгорели горски площи срещу минимално заплащане. В община Стара Загора досега са вложени над 600 хиляди лева за възстановяване на 23-те хиляди декара, засегнати от големия горски пожар през 2007-а година, който нанесе щети за над милион и половина лева.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.