Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на безработицата до 2016-а година прогнозират икономистите от БАН

Снимка: БГНЕС

Спад на безработицата до 2016-а година прогнозираха икономистите от БАН в годишния си доклад за икономическото състояние на страната. Експертите очакват до края на периода България да отбележи икономически растеж от 3%.

Очаква се известно ребалансиране на растежа, като приносът на вътрешното търсене ще се подобри, макар и плавно, а приносът на външния сектор слабо ще се влоши, коментира икономистът Иглика Василева:

Износът ще има добри темпове на растеж - около 5-6% в реални размери. Очакваме вносът да се повиши и по този начин да окаже негативно въздействие върху растежа поради повишеното вътрешно потребление, инвестиции и поради износа.


Плавното възстановяване на икономическия растеж ще бъде свързано с минимални подобрения и на пазара на труда. Очаква се безработицата да се понижи до около 12% до 2016-а г. успоредно с бавно повишение на заетостта. От догодина ще започне и по-чувствителен растеж на инфлацията, което донякъде ще се дължи на увеличаване на цените на тока, които в момента са изкуствено задържани.

Ниските нива на международните цени, както и на относително бавното възстановяване на вътрешно търсене, ще окажат негативен натиск върху инфлацията. Тази година очакваме даже средногодишната инфлация да бъде минус 0,3%.


Икономистите поставят обаче въпроса, дали изобщо износът може да бъде двигател на икономическия растеж. Виктор Йоцов коментира:

Растеж на износа за сметка на това, че са увеличили стоки с ниска степен на добавена стойност не може да доведе до траен растеж. Не създава работни места, не пълни хазната с данъци и в крайна сметка не е устойчив.

Репортажа на Олга Иванова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.