Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Прозрачност без граници" напуска Обществения съвет към ЦИК

Снимка: БГНЕС

Асоциация "Прозрачност без граници" напуска Обществения съвет към ЦИК, обяви изпълнителният директор на Асоциацията Калин Славов. Мотивът е липсата на  взаимодействие между Съвета и Комисията. Славов посочи, че 13 процента от решенията представляват поправки на други нейни решения:

Не се реализира нашето искане за съдействие от страна на ЦИК да получаваме информация за организацията и действията на другите държавни органи, които са ангажирани с провеждането на изборите. Нашите предложения, свързани с експерименталното машинно гласуване, останаха без никакви последствия. Изразени са опасения от опорочаването на фигурата на независимия наблюдател, начина, по който бяха регистрирани огромно количество наблюдатели, също остана без никакви последствия.

Заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова  увери, че Общественият съвет следи всяко действие на Централната избирателна комисия:

Работата на тази ЦИК е наистина абсолютно прозрачна и публична. Това е и заради промените в изборните правила, които дават възможност на наблюдатели, застъпници, политически партии да присъстват на заседанията на ЦИК, да изразяват становища. За първи път е създаден и обществен съвет, който зорко следи за всяко действие на ЦИК.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.