Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Ново поколение електробус с ултракондензатори и безплатен интернет тръгва експериментално в София

| обновено на 16.05.14 в 17:04
4
Снимка: БГНЕС
Ново поколение електробус, който не използва батерии, а е захранван с ултракондензатори, представи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Новият електробус направи пробна обиколка от храм-паметника "Александър Невски" до Сточна гара. Той ще се движи експериментално по линията на тролей номер 11 и може да изминава до 20 км с едно зареждане. Бусът разполага с безплатен интернет и климатична система и отговаря на нуждите на хората с увреждания.

Електробусът улавя енергия при спиране и я оползотворява, удължавайки пробега. Все още почти непознатата за Европа технология, базирана на ултракондензатори, е тествана в Шанхай в продължение на седем години и е „навъртяла“ над 8 милиона км.

Според производителите, новата технология може да помогне на общините да намалят драстично оперативните разходи, а също и вредните емисии. Технологията може съществено да намали нуждата от традиционните автобуси с дизелово и газово гориво, както и от тролейбусите. Новият електробус притежава автономията и товароносимостта на обикновен градски автобус с дизелово или газово гориво и не ползва контактна мрежа, което му дава пълна свобода на движение. Цената на енергията на километър е близо 10 пъти по-ниска, отколкото при дизеловите автобуси. Значително по-ниски са и разходите за поддръжка.

Йорданка Фандъкова поясни, че електробусът ще се движи пробно, за да могат да се преценят разходите и ползите от него, и допълни, че очаква гражданите да се движат по-комфортно, а замърсяването на околната среда да се намали. Според нея, замърсяването на въздуха е един от основните проблеми на София и една от основната причина е транспортът.

Пускането в експлоатация на първият електробус в столицата е голямо събитие за София, каза кметът Йорданка Фандъкова при представянето на машината.

По думите й Столичната община през последната година е инвестирала близо 200 млн. евро по различни проекти в закупуването на екологично чисти транспортни средства. „20 нови трамвая вече са в София, част от тях се движат по линия номер 1. Десет нови влака отдавна се движат по линиите на метрото. Тролейбусите продължава да идват - до края на годината очакваме още 50 нови тролейбуси и в края на юли очаквам първите 5 нови автобуси от общо 126“, отчете Фандъкова.

Повече за новия електробус чуйте от Илко Иванов - технически директор на дружеството, чиято собственост е превозното средство.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.

Галерия

Още по темата

Електробус вози пробно из София

За първи път в Европа, но в частност София, ще бъде представен електробус от ново поколение.  Превозното средство, което се захранва не от акумулаторни батерии, а от специални ултракондензатори, ще бъде показано от 11:00 часа пред храм-паметника "Св...

публикувано на 16.05.14 в 07:36

Революционен електрически автобус с ултракондензатори тръгва експериментално по тролейбусна линия 11 в столицата от петък

На 16 май, петък, в София официално ще бъде пуснат в движение първият изцяло екологичен автобус с революционна технология. Това съобщи за Радио София кметът Йорданка Фандъкова. Автобусът ще е експериментален и е даден за безвъзмездно ползване на..

публикувано на 13.05.14 в 12:05