Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Революционен електрически автобус с ултракондензатори тръгва експериментално по тролейбусна линия 11 в столицата от петък

Снимка: архив, Bernd Gross
На 16 май, петък, в София официално ще бъде пуснат в движение първият изцяло екологичен автобус с революционна технология. Това съобщи за Радио София кметът Йорданка Фандъкова.

Автобусът ще е експериментален и е даден за безвъзмездно ползване на общината от фирмата-производител за една година. Договорът бе сключен през октомври 2013 г

За разлика от познатите акумулаторни батерии, използващи се в повечето екоавтобуси, новият зеленият автобус е с ултракондензатори, които се зареждат много по-бързо. Новата технология е патентована и произведена от шанхайска фирма, а превозните средства са в експлоатация вече 7 години. Освен в Шанхай те се движат и в Ню Йорк, а София ще бъде на практика първият европейски град, в който ще се движи електробус с ултракондензатори.

С кмета разговаряхме за това и други транспортни решения по време на еко фестивала "Зелени дни", който се провежда пред Паметника на съветската армия. Чуйте какво каза още Йорданка Фандъкова.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Биохрани, огнено шоу, работилници и още на фестивала „Зелени дни 2014“

Петото издание на фестивала „Зелени дни“ ще се състои между 10 и 14 май в София - пред Паметника на Съветската армия. Мотото на "Зелени дни" е "Фестивал на новия туризъм, чистата храна и здравия живот". Преди откриването му ще има конференция с..

публикувано на 29.04.14 в 12:48

Организират фестивал „Зелени дни“ 10 до 14 май в София

За пета поредна година в София ще се проведе фестивалът „Зелени дни“. Той е посветен на зеления начин на живот, в който се обединяват различни дейности - от купуването на биопроизводство до консултирането на желаещи да започнат подобен бизнес. За..

публикувано на 28.04.14 в 10:06
ВИЖТЕ ОЩЕ

Намаляват наполовина капацитета на заведенията

Считано от довечера 00.00 ч. посещенията в дискотеки и нощни клубове и заведения за развлечение на закрито и открито се допускат при заетост на местата на не повече от 2 кв. м. от общата търговска площ на обекта. Това заяви здравният министър Костадин..

публикувано на 22.10.20 в 19:20

Инж. Илиян Терзиев: Covid-19 постави браншовете пред предизвикателства, но строителството не спря

2020-та e необикновена година. Кризата с Covid-19 постави всички браншове пред сериозни предизвикателства. Строителството обаче не спря. “Въпреки извънредните мерки, реализацията на обектите продължи, не изостанахме с изпълнението на европейските проекти,..

публикувано на 22.10.20 в 18:51
Богомил Николов

Богомил Николов: Хората с пари ги пилеят повече в свръхконсумация

Промените в потребителските навици и приоритети през последните месеци са видими, но те са по принуда. В същото време в периода на епидемията и паника у някои, намират се търговци, които предлагат удивителни продукти – например антивирусен душ...

публикувано на 22.10.20 в 16:59

София е все по-отворена за естетическите възможности на днешния ден

Има гости, които са си точно за Радио София. Такава е Мила. Мила от “Солунска” 16 - така се нарича нейният блог, който има десетки хиляди последователи. Мила, която е част от сценарния екип на актуалния сериал “Братя”. Майка на един чуден тийнейджър (за да..

публикувано на 22.10.20 в 16:56

16 творби на Иван Бунин в юбилеен сборник

На днешния 22 октомври се навършват 150 години от рождението на Иван Бунин - първият руски носител на Нобелова награда за литература. Издателство "Лист" отбелязва годишнината с юбилеен сборник с негови произведения. Томът „Слънчев удар”, който излиза..

публикувано на 22.10.20 в 16:27
Посланикът на Русия Анатолий Макаров на откриването на форума

Наука и техника показват в Международния фестивал “От винта”

Откриха второто издание на Международен фестивал за научно-техническо творчество за деца и младежи “От винта”. Домакин на събитието е Руският културно-информационен център. Входът за фестивалът е свободен за всички желаещи да го посетят. Наука, техника,..

публикувано на 22.10.20 в 15:32

Разходка из София ни води в живота на известни българки от миналото

Тази вечер, от 18:00 часа, можете да се включите в интересна обиколка из центъра на София, която ще бъде съпътствана от исторически разкази и любопитни истории за велики българки по царско време и преди Освобождението. Разходката през исторически..

публикувано на 22.10.20 в 14:07