Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови екипи лекари от столични болници ще помагат на спешната помощ

Снимка: БГНЕС

Утре ще бъдат формирани новите екипи от лекари от столични болници, които ще помагат на спешната помощ. Така София ще бъде обслужвана денонощно от около 20 екипа, съобщи за "Хоризонт" временно изпълняващият длъжността директор на Центъра за спешна помощ д-р Александър Златанов

Лекарите от общинските болници ще работят временно на граждански договор към Центъра за спешна медицинска помощ в София. Така спешните екипи ще станат от 11 - близо 20, каза д-р Александър Златанов:

Някъде във вторник ще имаме и екипи, да не се безпокоят софиянци, защото сме направили необходимото. Така че вече имаме денонощни екипи - между 15-17. 

50 свободни работни места за столичната "Бърза помощ" ще се обявят на сайта на Центъра и на Министерството на здравеопазването. Ще се поканят и бивши работещи в системата, каза още д-р Златанов. Промените, които трябва да се направят, са разграничението на неотложната от спешната помощ и търсене на начини за увеличаване на работните заплати.

Едно от нещата, които искам да направя през времето, в което съм там, е да се почувстват като хора с достойно заплащане, посочи д-р Златанов.

Ентусиазмът на д-р Златанов е похвален, но трябват действителни мерки, които не да залъгват работещите в Спешна помощ, а да ги накарат да повярват, че наистина се решават проблемите. Те разбират отговорността си към живота на хората, но не бива да се злоупотребява с тяхното разбиране, каза в интервю за предаването "Преди всички" д-р Иван Кокалов, председател на Федерация "Здравеопазване" към КНСБ.  Обявени са 50 свободни места, а това значи, че трудът е неатрактивен и не е добре заплатен, добави д-р Кокалов.

Протест на работещите в Спешна помощ срещу уволнението на директора им д-р Георги Гелев ще има и днес, от 9 часа.

Интервютата с д-р Александър Златанов и д-р Иван Кокалов можете да чуете от звуковите файлове.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.