Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Перник Росица Янакиева: Не може при криза да управляват два центъра и да се дават разнопосочни разпореждания

Снимка: БГНЕС
Ситуацията във Варна повтаря ситуацията в Перник след земетресението, заяви кметът на Перник Росица Янакиева. По думите ѝ проблемът остава, защото липсва единен център, който да носи отговорност и да поеме цялата организация. Вместо това има два кризисни щаба, които дават разнопосочни разпореждания. Голяма грешка е било и ликвидирането на Министерството на бедствията и авариите, смята кметът на Перник. Росица Янакиева. Тя изтъкна нуждата от специален фонд за общините, с чиито средства да се извършват превантивни дейности, които биха смекчили последствията от природните бедствия.
Росица Янакиева допълни, че през нощта се е опитала да се свърже с кмета на Варна да предложи да командирова хора с опит при работа в подобна ситуация, в кризисния щаб на крайморската община.

Чуйте цялото интервю.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Йорданка Фандъкова: Екипи на общината обикалят реките и язовирите за оглед

През последните години редовно се почистват речните корита, укрепват се язовирите, съобщи кметът на София  Йорданка Фандъкова. И посочи още, че е разпоредила и чистене на деретата във високите части на Столичната община. В момента екипи от дирекция..

публикувано на 20.06.14 в 12:07

В наводнения варненски кв. „Аспарухово“ още няма ток, магазините са затворени

В момента в най-пострадалия квартал на Варна „Аспарухово“ няма ток, а магазините не работят. Градският транспорт на морската столица все пак функционира. И двете платна на моста са отворени. Това разказа в ефира на Радио София Златин..

публикувано на 20.06.14 в 11:33

Шефът на „Обществен ред и защита при бедствия“ в София: При наводнение запазете самообладание, изключете газта и тока и се качете на високо място

При наводнение хората трябва да запазят самообладание, да изключат газта и електричеството, ако са в къщите и да се качат на по-горните етажи, на място, което да не бъде залято. Да изчакат екипите на „Пожарна безопасност и защита на населението“ да ги..

публикувано на 20.06.14 в 11:32

Броят на жертвите във Варна и Добрич расте, бедствено положение във Великотърновско, Шуменско и Пазарджишко

Още една жертва на пороя беше открита във Варна. Така броят на загиналите достигна 10 души. Човекът е открит в автомобила си, който е бил завлечен в езерото. Пред Радио София кметът на града Иван Портних съобщи още, че е открита и спасена една жена...

публикувано на 20.06.14 в 10:53

Обявяват национален траур на 23 юни за жертвите от бедствието във Варна

Понеделник, 23 юни 2014 г. ще бъде ден на национален траур в памет на жертвите от бедствието във Варна, съобщиха от правителствената информационна служба. Правителството изказва своите съболезнования на близките на загиналите. В тяхна памет..

обновено на 20.06.14 в 10:45

Експерт: Бедствието във Варна е резултат от натрупване на няколко фактора - интензивен дъжд, запълване на почвените пори, релефа на кв. „Аспарухово“

Няколко фактора са се натрупали и довели до водното бедствие: голямо количество вода, изляла се за кратко време, запълване на почвените пори, релефа на кв. „Аспарухово“. Това обясни пред Радио София доц. Орлин Димитров от Института по океанология към..

обновено на 20.06.14 в 18:17
ВИЖТЕ ОЩЕ

Център към МТСП дава сертификат за дигитални умения, важи за целия ЕС

Над 14 000 души завършиха обучения по дигитални умения от началото на 2024 г. до момента и получиха сертификати от Центъра за развитие на човешките ресурси и регионални инициативи (ЦРЧРРИ). Курсовете се провеждат по проект на..

публикувано на 01.07.24 в 18:42

Да намалим еднократната пластмаса в България този месец

За поредна година в България започва инициативата "Юли без пластмаса" като част от глобалното движение Plastic Free July . Целта е хората да бъдат насърчени да ограничат употребата на пластмасови продукти за еднократна употреба . "..

публикувано на 01.07.24 в 18:05
Санирането вече не е достатъчно за добра енергийна ефективност на сградата

Пасивните сгради в България са по-малко от 100, те са с най-висок клас на енергийна ефективност

От началото на 2024 г. влезе в сила актуализация на Наредбата за енергийна ефективност, според която всички нови сгради трябва да са почти нулево ефективни . Оказва се, че повечето сгради, строени през последните 10-20 г. не отговарят на..

публикувано на 01.07.24 в 15:44

Черно море - уникално и живо

В първия ден от юли "Грийнпийс" – България публикува доклад, създаден заедно с учените от Института по океанология в БАН, който подчертава критичната нужда от създаването на строго защитени морски зони в Черно море с цел опазването на живота в него...

публикувано на 01.07.24 в 14:10

До 31 юли променят частично движението при бул. "България" и Софийския околовръстен път

Проведен предварителен оглед на конструкцията на надлеза при пътния възел на бул. „България“ и Софийски околовръстен път, посока от бул. „Братя Бъкстон“ към кв. „Бояна“, налага промяна в движението, съобщиха от Центъра за градска мобилност. От..

публикувано на 01.07.24 в 12:58

Любо Киров и музиката

Как се подготвя Любо Киров за своя нов музикален период? "Емоцията покрай издаването на албума "Ново сърце" наистина е голяма, защото всеки артист се вълнува. Докъде трябва да се вълнуваш от от обратната връзка и докъде трябва да отстояваш себе..

публикувано на 01.07.24 в 12:53

Безплатни беседи намясто за историята и археологията на Кокалянски Урвич

До средата на месец юли, желаещите да научат подробности за Кокалянски Урвич, могат да участват намясто в безплатни беседи за историята и археологията на обекта. В средата на миналия месец стартираха редовните археологически разкопки на Средновековния..

публикувано на 01.07.24 в 10:46