Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган се кандидатира за президент на изборите в Турция през август

| обновено на 01.07.14 в 14:53
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган днес официално бе обявен за кандидат на управляващата ПСР за президентските избори, които ще се състоят на 10-и август т.г. За първи път 12-ият държавен глава на страната ще се избира пряко от народа и това предопределя важността на вота.

Кандидатурата на Ердоган бе оповестена на грандиозна церемония в присъствието на около 4000 души. Заместник-председателят на ПСР Мехмед Али Шахин заяви, че кандидатурата на Ердоган е подкрепена от над 300 депутати на управляващата партия, макар че по конституция са достатъчни 20 депутати.

На церемонията бе излъчен филм за живота и политическата кариера на 60-годишния Ердоган, като се акцентира на авторитета му на лидер не само в Турция, но и в мюсюлманския свят и на Балканите. За 11-те години като премиер Ердоган успя да лиши армията от политическото влияние, да върне исляма в обществения живот и да постави Турция сред 20-те най-големи икономики в света.

Ердоган започна словото си с молитва. За разлика от друг път, той използва по-меки изрази, едно послание за обединяване на обществото около неговата кандидатура. Същевременно Ердоган подсказа, че при победа на вота, ще разшири правомощията на президентската институция.

Ако Ердоган спечели вота през август, той ще получи 5-годишен мандат и ще трябва да се откаже от председателския пост в ПСР. Заместник на Ердоган на този пост до изборите ще бъде Мехмед Али Шахин.

Кандидатурата на Ердоган за президент стана възможна благодарение на референдума за промени в конституцията, който бе одобрен през 2010-а година от турския народ и дава право за избиране два пъти по за петгодишен период.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Турската Партия на справедливостта и развитието ще обяви днес кандидата си за президентските избори

В Турция днес се предвижда официално да бъде обявена номинацията на кандидата за президент на управляващата консервативно-ислямистка Партия на справедливостта и развитието. Това ще стане на грандиозна церемония в Анкара, на която са поканени да..

публикувано на 01.07.14 в 07:53