Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на Европейската комисия е на посещение в Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е на посещение в Гърция. Израз на подкрепа към гърците е изборът на Атина като първа спирка от обиколката му в страните от Евросъюза. Ако Гърция не беше член на европейската икономическа общност, щеше да има съдбата на Аржентина, заяви Юнкер.

Европа още не е преодоляла трудностите от кризата, но се справя добре, подчерта председателят на Европейската комисия в изявление пред гръцките медии. Жан-Клод Юнкер благодари на правителството за подкрепата на неговата кандидатура. Той призна пред медиите за ролята си в кризисния момент, когато Атина се намираше на прага на фалита. Силно впечатление направи емоционалното му изявление, че родината на Платон не заслужава да играе в Б група.

Премиерът Андонис Самарас фиксира конкретните теми, обсъждани от двамата политици на срещата в Атина. Европа е загрижена преди всичко за икономическото развитие на страните от общността, привличането на инвестиции в южните европейски страни и заетостта на младите хора. Гръцкият премиер отново постави въпроса за силната вълна на имигранти към страните, които охраняват външна европейска граница. 

Гръцкият еврокомисар Димитрис Аврамопулос по всяка вероятност ще получи точно ресора по миграционните въпроси.

Председателят на Еврокомисията подкрепи правителството на Самарас за прилагането на икономическите мерки, но не каза очакваното от Атина, а именно, че ще има предоговаряне на условията по изплащане на дълга.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.