Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асансьор пропадна в сграда в София, загина една жена

| обновено на 19.08.14 в 14:05
Снимка: БГНЕС

46-годишната Цветелина Радунчева загина, а друга жена пострада при пропадане на асансьор в София. Инцидентът стана в 12-етажния блок номер 103 на "Цариградско шосе"  между 9.30 и 10.00 часа тази сутрин.
Пострадалата 41-годишна жена е откарана в Окръжна болница в тежко състояние.
 Д-р Николай Добрев - директор по медицинската дейност, обясни пред "Хоризонт": В много тежко състояние е жената - 41-годишна, от София, която е паднала, по предварителни данни, от 9-ия етаж на асансьор, в жилищен блок на бул. "Цариградско шосе". Има съчетана травма. Разкъсване на далака, фрактура на един прешлен, три ребра вляво по задна аксиларна линия и лицева травма. В момента се оперира по повод руптурата на слезката.

Състоянието на жената вече е стабилизирано, но продължава да е много тежко. Приключила е първата операция, информира д-р Димитър Димитров, изпълнителен директор на болничното заведение:

Първият екип от хирурзите се е справил перфектно, кръвозагубата - огромната, която беше в корема, е спряна. Това за нас е един голям успех. Всеки момент очаквам да влезе втори екип от неврохирурзи, тъй като има счупени прешлени, знаете,  едно парче, което влиза в канала на гръбначния мозък, което е опасно. Дай Боже след това да не остане травма. Продължаваме борбата, защото е много специфично в момента и упойките, тъй като имаме травматичен бял дроб, счупени ребра, мозъчен отток, лицеви травми черепни и ще продължаваме живи и здрави, докато  позволи състоянието за оперативни интервенции, но мисля, че най- спешното в момента, тоест спиране на огромната кръвозагуба я направихме.

Пропадналият асансьор е преминал преди месец техническа проверка, като не са били установени нередности. 
Преди половин година Държавната агенция по метрология и технически надзор е внесла предложения за законодателни промени, свързани с фирмите, които осъществяват контрола на безопасността на асансьорите. Пред "Хоризонт" председателят на Агенцията Стефан Цанков обясни, че заради либералното законодателство у нас са регистрирани 300 надзорни фирми за технически контрол на подемните съоръжения. В Германия например тези фирми са само две, посочи Цанков:
Ако в Германия са две фирмите, в Швеция са три фирми, които извършват технически надзор, в Естония са две, в България са три. Само една държава в Европа има повече лицензирани лица. Това е Беларус с  три хиляди.

Тежки проблеми имаме в сектора. От началото на годината на над 80 фирми сме отнели лиценза. /.../ Трябва радикално решение и драконовски мерки за контрол, които и нормативно да бъдат регламентирани.

Валентин Маринков от Българската асансьорна асоциация посочи кой носи вина за инцидента и причините за него:

Виновни са няколко инстанции. Първата е Инспекцията за държавен технически надзор, която не си върши от край време работата. Няма абсолютно никакъв равен контрол. /…/ Тези асансьори в България не се надзирават по никакъв начин. Всичко е формално. Надзорните фирми отиват, взимат някакви 40-50 лв. на 3 години, и пишат в книгата, че всичко е нормално. /…/ От друга страна не само контролът е формален, а и сервизът. Смея да твърдя, че са единици фирмите, които поддържат асансьори и ги поддържат съгласно инструкцията на производителя. Дори твърдя, че много от фирмите, които поддържат стари български асансьори, никога не са я чели тази инструкция.

Още по темата чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.