Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започнаха учебните занятия в НГДЕК

| обновено на 23.09.14 в 13:52

Тази сутрин столичната Регионална здравна инспекция даде разрешение учебните занятия в Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) да започнат. Учениците вече са в класните стаи.

В края на миналата работна седмица в 13-о училище до Женския пазар все още имаше ремонтни дейности. Пред входа на двора на училището имаше група учители, които се грижат в училището да не влиза никой, и отказаха да коментират каквото и да е.

Причината за закъснялата учебна година е неприключилият ремонт в сградата на 13-о училище. Констатациите от проверката на столичната Регионална здравна инспекция в края на миналата седмица съобщи за "Хоризонт" д-р Христина Котларска:

Всеки ден се проверява докъде са стигнали ремонтите. 

Коментарът на изпълняващата длъжността директор на гимназията Мариела Папазова: Радвам се, че ги изненадахме РЗИ с това, което сме направили тази събота и неделя. Всичко онова, което изискаха от нас до момента, беше направено.

Според нея училището ще се справи с наваксването на пропуснатите занятия: Разбира се, че ще стане. Тука учебният процес е много сериозен, макар че ние със сигурност допълнително ще имаме някакви занимания.

На проверката бяха заместник-министърът на културата Боил Банов и заместник-кметът на столицата Тодор Чобанов. След проверката Банов коментира:

Аз съм спокоен, че пускат училището. Вече нататък казусите, знаете, те предстоят за решаване така или иначе.

Направени са нови окачени тавани на последния етаж. Столична община е осигурила нови 400 хиляди лева за смяна на дограмата, която поетапно ще се извършва в неучебно време, така че и този въпрос ще бъде решен, каза Чобанов.

Засега учениците остават в сградата на 13-о училище на Женския пазар, докато няма политическо решение относно законността на сградата на училището в квартал "Модерно предградие". Гимназията се подготвя за евентуално преместване след зимната ваканция, ако това е окончателното решение на министерството на културата.

Въпросът в коя сграда да се помещава Класическата гимназия – дали да остане в сградата на 13-о училище, или да се върне на ул. "Баба" в "Модерно предградие", е в ръцете на принципала – Министерството на културата. Служебният заместник-министър на културата Боил Банов призна, че не е събирал всички страни на едно място. По думите му министерството е дало срок за прехвърляне на училището в "Модерно предградие" до зимата ваканция, тъй като на 5-и април 2015-а година изтича срок, поставен от ЕК за приключване на проекта, което означава, че ако гимназията не бъде върната там, проектът трябва да се прекрати и да се върнат 2,200 млн. лв. Все още обаче не е ясно кой ще плати парите, ако Класическата гимназия остане в центъра на София.

Целия репортаж чуйте от звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.