До края на годината най-успешният български филм за 2014 г. "Виктория", чиято световна премиера се състоя по време на фестивала „Сънданс”, ще участва в над 25 международни кинофорума. Филмът на Майя Виткова е със специални предпремиерни прожекции и съпътстваща програма в София през цялата следваща седмица.
В създаването на лентата участват едни от най-добрите творци в родната киноиндустрия. Българо-румънската ко-продукция „Виктория” е огледален образ на живота - смях, тъга, страдание, възторг. Филмът е завършен 2013 г., а снимките са проведени в София, Перник, Рила и Венеция.
Сюжетът разказва за едноименната героиня, родена в края на комунизма и обявена за „бебе на десетилетието”, тъй като се ражда... без пъп. Лентата е с продължителност 155 минути и проследява как политическите промени в България изправят пред изпитание отношенията между Виктория и майка й Боряна, която преди време се е зарекла да не ражда дете, докато в страната властва тоталитаризъм.
За филма, фестивалите и за различния начин за представянето на продукцията, пред Яна Спиридонова разказва авторът и режисьор на филма "Виктория" Майя Виткова – чуйте.
„Виктория” е сред българските филми, кандидати да представят страната ни в категорията за най-добър „Чуждоезичен филм” на 87-ите награди „Оскар”. Филмът на Майя Виткова получи изключително високи оценки някои от най-авторитетните издания за кино в света, а непосредствено след световната му премиера, „Виктория” беше наречен „най-добре пазената тайна на фестивала „Сънданс”.
Досега „Виктория” представи България и по време на някои от най-големите кинофестивали в света: в Берлин, Кан, Мюнхен, Вашингтон, Карлови Вари, Сиатъл, още в Ирландия и в Русия. След предпремиерната седмица, очаквайте "Виктория" във всички киносалони в страната.
Силвия Терзиева и Елена Калайджиева от най-джазовото читалище в Банско, където е студиото ни, както и миналата година по същото време , разказват какво става след фестивала: "Джазът минава и си заминава, читалището си остава. Джем-сешъните при нас бяха интересно предизвикателство. На 130 години сме, първото име е "Селска почивка", по-късно е..
Павлета Семова и Марина Василева от Банско джаз академия за смисъла на съществуването ѝ: "Всеки артист от нас е различен, това дава по-хубав по-хубав резултат за бъдещото присъствие на младите, те да могат да се докоснат до нещо по-различно. Стараехме се да изглеждат максимално естествени като се качват на сцена. Има ключови неща, които могат да дадат..
Александра Полежанова - Aly от Банско спечели наградата на фестивала за талант от Банско: "Зад тази награда стои много труд, усилие, търпение. За трети път се докосвам до Джаз-академията - страхотна възможност да се докоснем до изпълнителите от голямата сцена. Много ми бе интересно да си говорим с Чинция Тедеско - различна от всичко, което съм слушала..
Време е за нов разказ за поредната изключителна личност от българското общество. Още един човек, забравен в продължение на половин век - архитект Наум Торбов. За щастие живеем в години, когато нещата се променят. Споменът и историята за отдадени, скромни и изключително способни българи се възражда. Признавам си, минавал съм десетки пъти покрай..
Р адио разходка по адресите, свързани в София с Пейо Яворов. Началото е къщата, където живее Мина Тодорова и брат ѝ Петко Ю.Тодоров. Къде е разположена посмъртната маска на Яворов и кои са другите места, свързани с поета, както и коя е личността, опитала се да обърне общественото мнение срещу Яворов - в звуковия файл:
Режисьорът реагирал сдържано на увлечението ѝ по Раде Маркович, но ѝ казвал „Ако ме напуснеш, ще умра!” „Обичам те, но него го обожавам. Не мога да го зарежа и да тръгна с теб, защото много ще го нараня“, споделя в интервю Раде Маркович с какви думи Невена Коканова се сбогува с него, за да остане при мъжа си, режисьора Любомир..
Как може да се превърнем в шеф готвач за любимите хора от дома си? Празнуваме деня на готвача с кулинарния блогър и фотограф, Ваня Грозева , създател на авторски здравословни рецепти: "В началото идеята ми бе провокирана от желанието на моите близки да им споделям снимки, те искаха рецепта, а аз никога не готвех по точни пропорции. Радвам се, че..