Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седем партии влизат в следващия парламент, сочи изследване на Центъра за анализи и маркетинг

Снимка: БГНЕС

Седем партии ще има в следващия парламент, показват прогнозните данни на Центъра за анализи и маркетинг. Първите шест са ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторският блок, България без цензура и Патриотичният фронт, а "Атака" е с реални шансове. Така данните показват, че е възможен прецедент - две националистични формации да попаднат в бъдещото Народно събрание, след като прогнозният резултат за "Атака" е нараснал двойно за последните седмици.

Партия ГЕРБ е първа политическа сила с преднина пред БСП от над 14 процента, сочат данните. За ДПС биха гласували 14 процента, за Реформаторския блок - малко над 7 процента, за ББЦ и Патриотичния фронт - малко над 5 процента. Истински пробив прави партия "Атака", подчерта в анализа си социологът Юли Павлов. 

Общо взето я бяхме отписали. Сега придобива реален шанс да мине бариерата. Тези 4,5 процента не й гарантират влизане в парламента, защото все пак има грешка от около плюс минус 1 процент, но тенденцията при "Атака" е възходяща, каза Павлов.

Според Юли Павлов не може да се прогнозира широка коалиция след вота, защото много коалиции, които математически са възможни, не са възможни политически и е абсолютно невъзможно управление без ГЕРБ. Данните показват още, че една трета от избирателите смятат да се възползват от преференциалния вот, като при симпатизантите на Реформаторския блок този процент е близо 50 на сто. 

Но това не е изненада. Ние видяхме, че при реформаторите това не е инструмент за избор на по-добрата личност, а е по-скоро партийна бухалка вътре в коалицията, обясни Павлов.

Голямата интрига при предстоящите избори в неделя остава представянето на малките партии, коментираха от Центъра за анализи и маркетинг. Изследването им е самофинансирано и е проведено в периода от 25-и до 30-и септември сред хиляда и десет пълнолетни граждани.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Седем партии влизат в следващия парламент, сочи проучване на "Медиана"

Седем партии ще има в следващото Народно събрание, показват данните от последното проучване на агенция "Медиана". Пробив прави партия "Атака", която има шансове да прескочи четирипроцентната бариера, сочат данните. ГЕРБ, "БСП лява България", ДПС, ББЦ,..

публикувано на 02.10.14 в 13:24