Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниеле Гати е новият главен диригент на Кралския Концертгебау оркестър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Даниеле Гати е новият главен диригент на Кралския Концертгебау оркестър. Ръководството на амстердамския оркестър обяви, че италианецът ще замени маестро Марис Янсонс, който беше на поста в продължение на 10 години.

Името на Гати беше спрягано като кандидат за музикален директор на два италиански оперни театъра, както и за овакантеното напоследък място във Виенската държавна опера след напускането на диригента Франц Велзер-Мьост.

В момента Даниеле Гати е шеф на Националния оркестър на Франция, който е заплашен от сливане с Филхармонията на Френското радио след политически рокади в медията. Специалисти коментират, че новото назначение може да се окаже спасителен пояс за кариерата на 53-годишния маестро.

Последният концерт на Марис Янсонс като главен диригент на Концертгебау ще бъде на 20-и март 2015-а година, след което ще продължи работата си като ръководител на Симфоничния оркестър на Баварското радио. По време на неговия мандат като шести главен диригент в историята на Кралския Концертгебау оркестър - Амстердам, през 2008-а година той бе обявен за най-добрия оркестър в света в анкета на британското списание Gramophone. От 2000-а година концертмайстор на формацията е българинът Веско Пантелеев-Ешкенази.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.