Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съпредседателите на Патриотичния фронт се включиха в преговорите с ГЕРБ

| обновено на 16.10.14 в 14:58
Красимир Каракачанов и Валери Симеонов
Снимка: БГНЕС

Двамата съпредседатели на Патриотичния фронт участват лично в разговорите с ГЕРБ. В Народното събрание дойдоха Валери Симеонов, лидер на НФСБ, и Красимир Каракачанов - на ВМРО. Според позицията на коалицията преговорите трябва да са за съставянето на програма за управление на правителство на националното спасение. 

Патриотите поставят десет изисквания, за да бъде съставено стабилно управление. Сред тях са отстраняване на ДПС от властта, възраждане на икономиката, незабавна ревизия в сектор "Енергетика", освобождаване на минималните доходи от данъци и реформа в образованието, науката, културната, съдебната система и в сферата на сигурността.

Това е четвъртият ден на консултации, които ГЕРБ инициира. Досега разговорите между политическите сили не дадоха резултат в контекста на съставяне на коалиционно правителство, след като вчера ГЕРБ и спряганата за основна политическа формация - Реформаторския блок, не намериха формулата за бъдещото коалиционно управление, поне засега.

Днес също е важен ден в преговорния процес, тъй като коалицията между ПФ, НФСБ и ВМРО е смятана от мнозина анализатори като възможен политически партньор в бъдещия кабинет в мандата на партията - победител ГЕРБ. Изходните позиции  относно формата на правителството обаче, от които ГЕРБ и Патриотичният фронт влизат в разговорите се различават. ГЕРБ се обявиха за коалиционно правителство със споделена отговорност, докато националистите настояват за програмно правителство на националното спасение, съставено от издигнати от партиите специалисти, неполитически лица и подкрепено от максимално голям брой политически сили.

Дни по-рано в декларация Патриотичният фронт очерта основните задачи на правителството на Националното спасение, като първата от тях е отстраняването на ДПС от всички държавни институции.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

ГЕРБ преговаря днес с коалицията "Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО"

Преговорният екип на ГЕРБ ще се срещне с представители на коалицията "Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО" - формация, сочена от анализатори като един от възможните политически партньори на ГЕРБ. Двете политически сили започват консултациите с различни заявки..

обновено на 16.10.14 в 10:14