Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ не възприема като условие позицията на РБ да не участват в правителство на малцинството

| обновено на 29.10.14 в 12:01
Снимка: БГНЕС
Подготвят се нови консултации между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Националистите обаче ясно заявиха за "Хоризонт", че няма да подпишат коалиционно споразумение. Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се обяви за правителство на малцинството с Реформаторския блок. Реформаторите обаче настояха за участието и на Патриотичния фронт. 

ГЕРБ не приема като условие позицията на Реформаторския блок (РБ) да не участват в правителство на малцинството. Това каза в кулоарите на парламента Румяна Бъчварова от преговорния екип на ГЕРБ. Тя заяви, че коалиционното споразумение тепърва ще се изработва след връчването на мандата и разпределението на министерските постове няма как да стане до края на тази седмица:

Аз не го възприемам като условие. Аз го възприемам като една от възможностите, които ще обсъдим. Коалиционното споразумение, което трябва да включва принципи, основни цели, както казахме по време на разговорите, след това самата управленска програма изисква технологично време около месец. То ще бъде написано така, че всяка една от партиите, които го одобрява, да може да го подпише.

Румяна Бъчварова заяви, че към този момент не е ясно дали от Патриотичния фронт ще променят позицията си за участие в бъдещата коалиция, но подчерта, че ГЕРБ имат много общи неща с тях.

На влизане в Народното събрание съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев потвърди, че се подготвя обща среща между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт: 

Доколкото ми е известно, са направени кратки разговори за възможността да има тройна среща. Надявам се Реформаторският блок наистина да може да е този агент, който може да организира мнозинство в този парламент. 

От своя страна съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов отрече да знае за тройна среща, но каза, че формацията му би участвала в такава. Пред "Хоризонт" Симеонов заяви, че позицията на Фронта остава непроменена и националистите няма да подпишат коалиционно споразумение с ГЕРБ и Реформаторския блок:

Ние сме от тези, които трудно си сменят позицията.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.