Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ и Реформаторският блок ще подпишат коалиционно споразумение

| обновено на 06.11.14 в 15:31

ГЕРБ и Реформаторският блок се очаква да подпишат коалиционно споразумение в зала "Запад" на Народното събрание в 15.30 часа. След това ще бъде подписана декларация за управление между ГЕРБ и представители на Патриотичния фронт, с която ще подкрепят новото правителство. След това ГЕРБ ще подпише декларация с представители на АБВ.

В 16.00 часа се очаква представителите на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния блок и АБВ да отидат в президентството, където ГЕРБ ще предложат на Росен Плевнелиев състава на новия кабинет.

След дългите преговори снощи стана ясно, че развръзката ще е още днес. На влизане в Народното събрание зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че за страната е важно да има стабилно правителство. Според него то ще бъде подкрепяно от НС, в което ще има и плаващо мнозинство по отделни секторни политики: България се нуждае от стабилно правителство. Затова правителството ще бъде стабилно, проевропейско, за да можем действително да възстановим доверието на Брюксел и да се възползваме от европейската солидарност, която ще подпомогне просперитета на България. Това, което залагаме в политиката на следващия управленски мандат и работата в българския парламент, аз съм убеден, че ще има и плаващо мнозинство, което ще се увеличава по определени секторни политики, защото ние ще правим политики, свързани с европейската интеграция.

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев потвърди, че коалиционно правителство ще има още днес и утре ще бъде гласувано в пленарна зала: От това, което се разбрахте вчера, не виждам никаква пречка. Така че ако някой друг не си е променил мнението нощеска, ние не сме, би трябвало днес да имаме споразумение и утре правителство. Не чакаме АБВ. Трите партии, които дадохме пресконференция вчера, трябва да подпишем едностранни декларации за подкрепа на програмната декларация на правителството  и ГЕРБ, и ние, и Патриотичният фронт. Когато имаме тези декларации за подкрепа, тоест имаме мнозинство, ние с ГЕРБ ще подпишем споразумението. Това трябва да е преди г-н Борисов да занесе една от двете папки, за които говори вчера. Ако има министър от АБВ, нека да не гадаем, той ще е квота на ГЕРБ.

От своя страна съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов подчерта, че ще подкрепи цял мандат на това правителство, но и че формацията му ще настоява за прочистване на държавната администрация от кадри на ДПС. Ще подкрепим правителство с пълен мандат. Няма да си играем само на избори. Не е целта на всяка цена участие във власт, никога не е била тази цел, винаги сме го казвали. Ако поискат специалисти в някои области и ние имаме такива, няма лошо да им подадем такива. Нищо против етносите в България  но тези фигури, които стоят в началото на едни доста сочни, богати хранителни вериги, ще бъдат премахнати. Те са публично известни, във всяка област си ги знаят, и в областните управи си ги знаят, и в агенциите си ги знаят. Не мислете, че влизаме в един нов, непознат свят.

АБВ най-вероятно ще подкрепи правителството – стана ясно от думите на Росица ЯнакиеваОтговорностите, които поехме още в началото на кампанията, призива ни към всички политически сили да се консолидираме, защото има нужда държавата в този момент от едно разумно управление. Най-важното е, че в резултат на всички тези разговори, в резултат на всички тези преговори, характерът на правителството се промени, не зная дали забелязвате  ако то се окачествяваше като дясноцентристко допреди една седмица, сега вече в програмата е налице социалният елемент. Янакиева не отговори на въпроса дали АБВ ще има министерско място в следващото правителство.

Атанас Мерджанов от БСП в коментар за позицията на АБВ заяви: То правителството не се е формирало, не е избрано, не е започнало да работи, а те разбраха, че става все по-социално интересно.

Не закъсняха и позициите на другите партии в парламента. Лидерът на ДПС Лютви Местан ясно подчерта: Точно заради падналите морално политически маски, аз на свой ред казвам не да ни молят да не ги подкрепяме, а обратно дори на колене да ни молят да ги подкрепяме, няма да получат нашата подкрепа. Ние ще бъдем явна категорична опозиция.

Румен Йончев от Българския демократичен център заяви, че бъдещото правителство няма да е стабилно: Много ми прилича на реформиран костовизъм с елементи на националсоциализъм.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров коментира от своя страна: Щастието е пълно. Имаме годеж. Както се казва младите щом се обичат, да се вземат, но какво ще се роди няма да бъде нормално.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Декларация за общо управление се очаква да подпишат ГЕРБ, Реформаторският блок и Патриотичният фронт

Очаква се днес ГЕРБ да подпишат с Реформаторския блок и Патриотичния фронт програмна декларация за общо управление. АБВ вероятно също ще подкрепят бъдещото правителство. След продължили до късно в сряда разговори в парламента, ГЕРБ и Реформаторският блок..

обновено на 06.11.14 в 08:33