Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галаспектакъл представя хореографите, участвали в конкурса "Маргарита Арнаудова" 2014

Еxit от Филип Миланов
Снимка: Балет Арабеск

Деветият конкурс за съвременна хореография върху българска музика на името на Маргарита Арнаудова беше и втори с международно участие. На 5 ноември – датата, на която преди 20 години голямата наша хореографка си отиде от този свят толкова безвреме, в Музикалния театър се събра международно жури, водено от акад. Калина Богоева и много ентусиазирана публика, жадна да види как младите хореографи от България, Великобритания и Израел интерпретират музика на български автори. Сред избраните попаднаха Добринка Табакова, Георги Арнаудов и Петър Дундаков, които бяха сред гостите на конкурса.

Пет бяха допуснатите до финала постановки: на Галина Сребрева и Филип Миланов от България, Ноа Атар и Лиат Магнези от Израел и Антъни Мидълтън от Обединеното кралство. Петимата участници бяха различни в идеите и визията си за съвременно третиране на движенията. Беше любопитно да се види как двамата мъже – състезатели, които си бяха избрали едно и също музикално произведение, го разработваха от съвсем различна гледна точка.

Победител с голяма преднина, не само гласувана от журито, но и от публиката, стана Филип Миланов и неговата хореография, наречена Exit по Концерт за виолончело и оркестър от Добринка Табакова. 

На 12 ноември от 19 часа в НМТ "Стефан Македонски" публиката отново ще има възможност да види хореографиите, участвали в конкурса тази година.

Чуйте в звуковия файл какво споделиха Добринка Табакова и Филип Миланов след връчването на наградата "Маргарита Арнаудова".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.