Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фамилия Йоцови твори музика под покрива на Старата къща

По време на записите
Снимка: личен архив

Вече 80 години Българското национално радио е мястото, където се ражда най-голяма част от българската музика. Тук е най-големия фонд, представящ композитори и изпълнители от всички поколения.


Преди броени дни в Първо студио завършиха записите на Концерт за пиано и оркестър The Spirit of Jazz от Христо Йоцов. Известният български джазмен, работил години наред в Биг бенда на БНР, има афинитет и към симфоничната музика, неговото творчество в този жанр нараства постепенно и това е неговият четвърти инструментален концерт. Той го посвещава на дъщеря си Надежда Йоцова, която солира, и го споделя с колегите си от Симфоничния оркестър на БНР, пред които застава като диригент неговият брат Боби Йоцов - уважаван наш кларинетист, когото все по-често виждаме на диригентския пулт.

Чуйте в звуковия файл какво споделиха за "Алегро виваче" композиторът, солистката и диригентът за новите студийни записи и за концертния живот на новото произведение, от което първи ви предлагаме фрагмент - от суровия, немонтиран материал, в очакване на новия студиен запис.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.