Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промени в Закона за държавната собственост съкращават сроковете за отчуждителни процедури

Снимка: БГНЕС

Сроковете за отчуждаване на частен имот в държавна или общинска полза заради “обществено значими проекти” ще се съкращават, а процедурата ще се ускори. Това решиха на първо гласуване депутатите във временната правна комисия с промените в Закона за държавната собственост. Текстовете касаят отчуждаване при изграждане на нови пътища или други инфраструктурни обекти, които се финансират от националния бюджет или с европейски средства. Предложените правила предвиждат спорът за обезщетението или отчуждителната процедура да не може да спира строителството. Министър Лиляна Павлова поясни:

За да сме сигурни, че това равностойно обезщетение ще бъде осигурено, предлагаме и две допълнения в този  процес, а именно, при въвод във владение на инвеститор в съответния обект за строителство да се предвиди механизъм за определяне и изплащане на обезщетение за изпуснати ползи на собственика на този имот за времето, в което той е водил дела за това обезщетение, до влизането в сила на вече окончателния акт на съда за отчуждаване и увеличаване, например, на сумата на обезщетение.

Промените  се налагат заради изостаналите значими проекти, за които страната ни може да загуби европейско финансиране, обясни Павлова.

При гласуването в комисията представителите на БСП и ДПС се въздържаха.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.