Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Храните, лекарствата и учебниците, произведени у нас, ще продължават да се облагат с ДДС

Снимка: БГНЕС

Храните, лекарствата и учебниците, произведени у нас, ще продължават да се облагат с ДДС. Мнозинството в Народното събрание отхвърли предложението на партия "Атака" за отмяна на косвения данък върху тези стоки. На първо четене беше одобрено плавно увеличаване на акциза на цигарите от 2016-а.

Законодателните промени, поискани от "Атака", бяха подложени на много забележки. От ГЕРБ, АБВ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт изразиха мнение, че законопроектът е лишен от икономическа и финансова обосновка как ще бъдат попълнени загубите за държавния бюджет, изчислени на 1,2 милиарда лева. Левицата изрази подкрепата си за намаляване на ставката за лекарствата, но не и тази за храните.

Острият сблъсък се разрази между "Атака" и Патриотичния фронт. Илиян Тодоров от "Атака" провокира патриотите, като попита:

Псевдопатриотите от паричния фонд, да ви покажа ли политическата ви програма от 2014-а година.

Съпредседателят на "Патриотичния фронт" Валери Симеонов в отговор: 

Не може да толерираш местни производители. Това противоречи на европейското законодателство. Или може би искате да набутате сегашното управление в едни санкции, които ще бъдат неотменно наложени.

"Атака" дадоха примери с европейски държави с ниски ставки на храните и призоваха да се обложи хазартът. Дебатът беше върнат по същество от Светослав Белемезов от АБВ:

Инициацията на ДДС ставките е много актуална, най-малкото за държави, които на първо място имат доста добра събираемост, и на второ място не са във висок отрицателен бюджетен дефицит. 

Лидерът на ДПС Лютви Местан изрази ясната позиция на партията за запазване на унифицираната ставка от 20 процента.

По принцип се отнасям с резерви към опита да се провежда социална политика през данъците.

Срещу исканите нулеви ставки за храни, лекарства и учебници, произведени у нас, се обявиха от Реформаторския блок, ДПС, БДЦ, голяма част от ГЕРБ и някои от представителите на АБВ. От БСП се въздържаха.

Народните представители удължиха пленарното си време до приемане на точката, която ще даде мандат на правителството да води преговори с банките, от които до края на годината ще бъде изтеглен заема за външния дълг до 3 милиарда лева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.