Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плоският данък върху доходите на физическите лица остава

Снимка: БГНЕС

Мнозинството в Народното събрание отхвърли предложението за въвеждането на прогресивно подоходно облагане, внесено от БСП и от "Атака".

ГЕРБ, ДПС и Реформаторският блок защитиха на първо четене плоския данък. Партии се обединиха около становището, че въвеждането на прогресивно данъчно облагане на доходите на физическите лица ще доведе до усложняване на данъчната система и увеличаване на административната тежест за физическите лица. Според тях отмяната на плоския данък ще доведе и до увеличаване на данъчната тежест на лицата с по-високи доходи, което ще увеличи размера на укритите доходи.

Мартин Димитров от Реформаторския блок изтъкна:

Те са се прицелили в единствения данък, който работи добре и който носи солидни приходи в бюджета, него да отменят. Това казват днес. За единствения данък, за който приходите са наред, да го отменят.

Идентичните в голямата си част законодателни промени, поискани от БСП и "Атака", бяха подкрепени от АБВ, като законопроектът на БСП беше подкрепен и от Патриотичния фронт. Промените предвиждат да се въведе месечна и годишна скала за прогресивно данъчно облагане на доходите на физическите лица, като годишен доход в размер до 4080 лева да бъде необлагаем.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов каза, че въвеждането на прогресивно подоходно облагане е позиция и на Фронта и формацията ще направи своите предложения между двете четения.

Лидерът на БСП Михаил Миков обясни, че целта на предлаганата промяна е да се разпредели справедливо данъчната тежест между хората с различни доходи и че опитите да се премахне плоският данък в предходния парламент е бил неуспешен заради категоричната позиция на ДПС по запазването му и предупреди:

Усещането за несправедливост в гражданите ще расте. Българският народ живее с усещането, че болен здрав носи, че най-нискодоходните групи носят тежестта на всички финансови, икономически, понякога и стопански неудачи, свързани с безработицата. Гражданинът ще плаща сметките на фискалното спокойствие на правителството, не само на днешното. Така беше и на предишното.

В пленарната зала текат разискванията по законопроекта за изменение и допълнение на закона за хазарта, внесен от Министерския съвет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.