Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС разреши на правителството да преговаря с банките за отпускане на заема от 3 млрд. лева

Снимка: РАДИО ВИДИН

Депутатите разрешиха правителството да започне преговори с банките, от които до края на годината ще бъде изтеглен външен държавен дълг до 3 милиарда лева. С решението си Народното събрание даде съгласието кабинетът да предприеме всички действия за поемане на външен заем, включително чрез емисии на държавни ценни книжа. 

От БСП и "Атака" подложиха на дебат процедурата и изразиха несъгласие да се взема заем, за да бъде покрит фалитът на Корпоративна търговска банка.

Министър Владислав Горанов обясни, че парите по заема няма да се дадат на банката, а ще отидат за Фонда за гарантиране на влоговете, както и че Фондът ще трябва да ги възстанови на държавата:

Вместо да правим тези социални експерименти дали за 20 дни Фондът може да набави временно липсващия му ресурс, предпочетохме това решение, защото когато има някакъв проблем, държавата трябва да си е на мястото и да намали напрежението върху българските граждани. Да, възможно е Фондът и ние, ако преценим за целесъобразно, можем да предложим подобно решение в следващата година, с годишния закон за 2015-а година, да дадем държавна гаранция на Фонда и той да направи опит да поеме този дълг и веднага да възстанови отпуснатите му на заем от българската държава средства. Фондът ще продължи през годините да генерира вноски от банковата система и той ще изплати този дълг към държавата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.