Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 900 хиляди лева авансово финансиране по европейски проекти на Община Борино са блокирани в сметка в КТБ

Снимка: БГНЕС

Над 900 хиляди лева авансово финансиране по европейски проекти на Община Борино са блокирани в сметка в КТБ. Общината е изтеглила безлихвен заем от Министерството на финансите, за да продължи изпълнението на шестте инфраструктурни проекта по оперативната програма за развитие на селските райони. Тя трябва обаче да възстанови заема до 19 декември - обясни кметът на Борино Октай Алиев:

Община Борино имаше сметка в КТБ за реализиране на проекта по програмата за развитие на селските райони - два проекта по 321-ва мярка и 4 по 313-та. Понеже приключихме двата проекта по 321-ва мярка искахме да кандидатстваме за окончателно плащане и трябваше да се изпълни условието, което е задължително при кандидатстване за окончателно плащане на проекта, а именно - да се изразходва авансът, който сме получили по съответния проект. В началото на септември, точно тази сума - 963 хиляди и нещо лева бяха блокирани в КТБ по сметката на община Борино. Тогава кандидатствахме към Министерството на финансите да ни отпуснат безлихвен заем, за да разплатим тези проекти по 321-ва мярка. Отпуснаха ни 825 хиляди лева, разплатихме се и дефакто сега имаме писмо, че това е безлихвен заем, с дата на падежа 19 декември. Към момента, като е фалирала КТБ не знам какви са методите. Няма как община Борино да възстанови тази сума.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.