Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заседание на националното сдружение на общините се проведе в Гоце Делчев

изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България
Снимка: БГНЕС

Спрените национални програми за заетост и липсата на яснота и готовност по Оперативните програми в новия седемгодишен период сериозно безпокоят общините. Това стана ясно след изнесеното заседание на националното сдружение на местните власти в Гоце Делчев в късния следобед.

"Подготвяме ясно и конкретно проекто-споразумение с правителнството, което се надяваме не просто да подпишем, но и да изпълняваме", каза председателят на Управителния съвет на сдружението и кмет на Пазарджик Тодор Попов: "Ние искаме две важни неща, които ни касаят пряко. Това е преотстъпването на два процента от данъка върху доходите на физическите лица и споделяне на отговорността по отношение на финансовите корекции, които са един изключителен проблем за общините, свръзни с реализацията на европейски средства и проекти".

"Ако програмата за развитие на селските райони не се прецизира по приоритети, както иска Брюксел, и се въведе изискване на съфинансиране на общинските проекти, ще имаме сериозен проблем, категорична е Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Национално сдружение: "Другата ни тревога е по водните ни проекти. Там намеренията ни са В и К-структурите да станат директен бенефициент. Градихме капацитет за В и К-проектите си цели 5-6 години. Сега го доверяваме на бенефициенти, които нямат нито опит, нито капацитет, което за нас, по наши прогнози означава, че до 2019-та година ние няма да усвоим нито лев по водни проекти".

Повечето общини усетиха проблема от спрените програми за заетост, особено тези с висока безработица, каза кметът-домакин Владимир Москов: "Тъй като в момента спряха всички възможни програми по заетост, това в момента се очертава като един от най-неотложните проблеми- отваряне на програмите по заетост".

На закрита работна среща членовете на Управителния съвет на Националното сдружение на общините обсъдиха конкретни въпроси с вицепремиера и регионален министър Лиляна Павлова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.