В Ловеч тази година отчитат по-слабо търсене и предлагане на жива риба за Никулден. Обектите за продажба са значително по-малко.
Междеу 5.50 и 6.00 лева се продава шаранът в града. В големите вериги цената му е по-ниска. Толстолобът върви по около 3.00 лева за килограм.
И тази година от Агенцията по безопасност на храните в Ловеч са проверявали произхода на рибата, съоръженията, в които се съхранява и нейното качество, обясни Марияна Докторова от Областната дирекция по безопасност на храните в Ловеч:
Рибата трябва да има достатъчно пространство да плува. Трябва да има прилепнали люспи, да няма кървави точки по тях, хрилете да имат цвят, да не са ослизени, да е изпъкнало окото, корнеята да не е мътна и да няма по нея видими признаци на опаразитяване. Паразитите, които се намират в месото на рибата, много често се предават на човека. Охладената риба се държи при температура, близка до топенето на леда, което значи 0 градуса. Тази риба има два дни трайност.