Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекарите в Благоевград не са заинтересовани от електронния болничен лист

Нито един лекар или здравно заведение в Благоевград не са поискали уникален номер, с който от 1-ви януари да издават електронен болничен лист. За това алармира пред областния управител регионалният директор на НОИ в града.

Указанията и инструкциите за издаването на електронен болничен лист отдавна са на сайта на НОИ, но въпреки това информация и активност сред лекарите и болничните заведения няма. От началото на декември НОИ започна да издава уникални номера на медицинските субекти. Само един лекар от област Благоевград е направил запитване по телефона:

Тези поне, с които досега сме говорили, аз съм малко обезпокоен, не малко, а бих казал много, поради което аз потърсих съдействието на институциите.

Според териториалния директор на НОИ Златко Златев едно от вероятните обяснения за липса на заинтересованост от страна на лекарите и болниците е 6-месечният гратисен период, в който могат да се извадят болнични листове и на хартия:

Но той вече ще бъде коренно различен от този болничен лист, който ще се издава до 31-и декември на 2014-а година.

Какво ще се случи, ако след 1-ви януари се издаде болничен лист по досегашния образец: 

Това означава, че ние ще трябва да върнем тези работодатели, което влачи след себе си маса неприятности за самите осигурители, за осигурените, за самите органи, здравни, които са ги издали.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.