Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Бояджиев-син: Пожелавам на българите децата им да растат културни, образовани и здрави

Румен Бояджиев-син
Снимка: личен архив

На 10-и и 23-ти декември в Националния музикален театър "Стефан Македонски" беше представена премиерно новата детска оперета от Румен Бояджиев-син "Малката кибритопродавачка". Първото, концертно изпълнение на творбата получи подкрепа от слушателите на предаването за класическа музика "Алегро виваче" и това донесе на автора й наградата "Премиера" в анкетата "Музикант на годината" 2012.

Сценичната реализация на "Малката кибритопродавачка" сега е под режисурата на Диляна Хаджиянкова. Диригентът Григор Паликаров води както оркестъра, така и някои от именитите солисти на театъра: Добрина Икономова, Александър Мутафчийски, Катерина Тупарова, Людмила Козарева, Пеньо Пирозов и Иван Панев, заедно с преоблечените като ангели деца от вокалната група "Бон-бон". Красивата сценография на Евгения Раева и мултимедията на Никола Налбантов покоряват и най-невъздържаните малки зрители.

За мен това е една сбъдната мечта. Винаги съм мислил, че Андерсен и неговите приказки са като че ли малко по-сложни за децата, по-философски. И затова и либретото е малко видоизменено, макар да се запазва основната идея на Андерсен и съм много щастлив, че децата го приемат - споделя Румен Бояджиев-син.  

За какво още мечтае композиторът преди Рождество Христово чуйте в интервюто (в звуковия файл).

Следващият спектакъл на детската оперета "Малката кибритопродавачка" в НМТ "Стефан Македонски" е на 10-и януари 2015 г. от 11 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.