Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българин направи балетните костюми за Новогодишния концерт във Виена

| обновено на 02.01.15 в 19:09
Дизайнерът Петър Петров
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Модната линия на младия български дизайнер Петър Петров е на пазара от 2005 година. Той е възпитаник на Университета за приложни изкуства във Виена, където решава да се установи и където продължава да работи.

650-годишнината на Виенския университет е поводът да го поканят да сътвори костюмите за балетната трупа, която има по традиция две изпълнения по време на телевизионното излъчване на Новогодишния концерт на Виенската филхармония. Неговите костюми ще видим по време на "Студентска полка", заснета в залите и библиотеката на Университета.

Моята работа е да създавам съвременни колекции, които да се носят. За първи път създавам костюми за балет. Идеята ми беше да направя нещо модерно, да не е носталгично, да даде ново вдъхновение за тази музика, която се възприема повече като класическа. Идеята ни беше да наподобява униформи, в същото време да е свежо и съвременно, споделя дизайнерът.

Интервюто с Петър Петров, излъчено на 1-ви януари по програма "Хоризонт", в паузата на Новогодишния концерт на Виенските филхармоници, който тази година беше дирижиран от маестро Зубин Мета, чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.