Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК готова да ни окаже допълнителна подкрепа за бежанците

Емил Радев
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия е готова да окаже на България допълнителна подкрепа за справяне с бежанската вълна. Това става ясно от официален отговор на запитване от евродепутата от ГЕРБ Емил Радев.

От Еврокомисията заявяват, че са запознати с нарастването на броя на търсещите закрила у нас, които за първите девет месеца на миналата година са били 6 776. През 2013-а на страната ни бяха отпуснати 5,6 милиона евро за подобряване на условията за прием и осигуряване на прехрана, правна и медицинска помощ за бежанците. 

Ако България се изправи пред нова извънредна ситуация, тя може да поиска спешна помощ от фонда за убежище, миграция и интеграция, отбелязват от Еврокомисията.

Според Емил Радев този отговор означава, че България може да разчита на европейските партньори за справяне с бежанската вълна на фона на продължаващата война в Сирия и Ирак, защото отговорността за бежанците е споделена между страните от Европейския съюз.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.