Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Калфин: Не може да се говори за закриване на ТЕЛК-овете

Ивайло Калфин
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин отхвърли идеята на здравния министър Петър Москов социален работник да оценява индивидуалните социални потребности на пациент, след като медик определи степента му на инвалидност. Идеята му цели да се сложи край на дългото чакане пред трудово-експертните лекарски комисии. Ивайло Калфин посочи в кулоарите на парламента, че се водят разговори между двете министерства, но категорично не може да се говори за закриването на ТЕЛК-овете и за прехвърляне на подобна отговорност към социалните работници.

Социалните работници не са тези, които могат да го преценят. Тогава, когато те получат една медицинска диагноза, която би могъл да направи лекарят, както вчера разбирам от медиите, че е казал господин министърът, на основата на тази медицинска диагноза нито един социален работник не може да прецени, нито пък има този капацитет държавата и цялата Агенция за социално подпомагане, каква точно помощ е необходима. Мисля, че ще продължим разговорите. Да видим как точно ще уточним така, че мнението на лекарите да бъде меродавно, а не след това да подлежи на допълнителни оценки. Преди да намерим едно решение, в което всички сме убедени, надали ТЕЛК-овете ще спрат да работят, коментира вицепремиерът Ивайло Калфин.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Бургаският омбудсман пише на министър Москов за проблема с ТЕЛК

Писмо до  здравния министър  Петър Москов  ще изпрати днес  обществения посредник Таньо Атанасов в което сигнализира за проблема с липсващата вече 6 месец  лекарска експертиза по очни болести в Бургас. По  тази причина около 350 души с различна..

публикувано на 12.12.14 в 13:23

Над 350 бургазлии със зрителни проблеми чакат половин година очен ТЕЛК

Обществения посредник Таньо Атанасов  алармира новия здравен министър Петър Москов за проблема с липсващата вече 6-ти месец  лекарска експертиза по очни болести в Бургас. По  тази причина около 350 души с различна степен на очни увреждания са лишени..

публикувано на 18.12.14 в 10:09

ТЕЛК за хората с увредено зрение ще има и в Бургас

Лъч надежда за хората с белодробни и очни заболявания, които трябва да се явят пред ТЕЛК комисии, за да могат да получават  инвалидните си пенсии. Има назначен пулмолог към обща ТЕЛК Бургас, а от началото на следващата година трябва да бъде решен и..

публикувано на 04.12.14 в 10:15