Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите започнаха дебати по стратегията за съдебната реформа

Министърът на правосъдието Христо Иванов
Снимка: БГНЕС
Парламентът обсъжда актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система. Основната цел на стратегията е да очертае бъдещите реформи, които да гарантират независимостта на съда чрез ефективни мерки срещу корупцията, политическия и икономически натиск.

Актуализираната стратегия е продължение на тази от 2010-а и е свързана с работата на пет правителства, но за разлика от стратегията от 2010-а, която остава като документ, приет само от Министерския съвет, този актуализиран вариант се разгръща в Народното събрание и ще завърши с гласуването му.

Проектът е с хоризонт 7 години за осъществяване на реформи в съдебната власт. Важно за този документ е, че е първият, който приема идеи, тръгнали от долу нагоре, т.е. от редовите съдии.

В своето изказване правосъдният министър Христо Иванов призова за широка подкрепа.

Дебатът около този документ може да остави погрешно впечатление, че това е стратегия за ВСС. Това не е така. Опитът ни беше да представим един всеобхватен документ, който да се занимае с всички проблеми на съдебната система. Разбира се, на първо място, започвайки с проблемите на органа, който трябва да осигурява доброто й управление, но също така с теми като юридическото образование, натовареността и разпределението на човешкия ресурс на съдебната система, конкурсите, атестирането
, заяви от парламентарната трибуна министърът на правосъдието Христо Иванов.

От изказванията до този час стана ясно, че ГЕРБ, Реформаторският блок и Патриотичният фронт ще подкрепят актуализираната стратегия .

Реформаторите и групата на АБВ обясниха, че стратегията предвижда редица законодателни промени, свързани със съдебната власт.

Висшият съдебен съвет трябва да остане постояннодействащ. Отправяме такава препоръка за изработване на изцяло нов закон, а не за работа на парче, заяви Християн Митев от Патриотичния фронт.

От Бъларски демократичен център определиха документа като имитация на реформи и призоваха депутатите си да гласуват по съвест, защото трябва да има не само политически намерения, но и реални действия.

БСП смятат, че реформата е изключително необдохима, но в документа е неясно поднесено как ще се осъществи тя.

От "Атака" обявиха, че няма да подкрепят документа, от ДПС все още няма позиция.










Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

ВСС: Стратегията за съдебната реформа цели само персонални промени

Според членове на Висшия съдебен съвет обсъжданата в парламента стратегия за съдебна реформа цели основно да подмени персоналния състав на съдебния кадрови орган. Ясен Тодоров , Каролина Неделчева и Милка Итова разкритикуваха пред журналисти основните..

публикувано на 21.01.15 в 12:31