Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС: Стратегията за съдебната реформа цели само персонални промени

Според членове на Висшия съдебен съвет обсъжданата в парламента стратегия за съдебна реформа цели основно да подмени персоналния състав на съдебния кадрови орган. Ясен Тодоров, Каролина Неделчева и Милка Итова разкритикуваха пред журналисти основните цели в стратегията, предложена от правосъдното министерство.

От ВСС оспорват дискусионната и в парламента теза за превръщането на ВСС от постоянно в непостоянно действащ орган.

Какво, ако ВСС стане непостоянно действащ? Работата му ще стане по-ефективна и по-прозрачна, питат съдебните кадровици. Тяхното възражение е свързано с разделянето на ВСС на колегии. Те питат още с какво това ще допринесе за независимостта на съдебната власт.

Неделчева, Тодоров и Итова възразиха срещу това, че тяхното несъгласие е било коментирано от неназовани от тях среди за това, че те са врагове на реформата и пазители на статуквото. Те напомниха, че в едно демократично общество трябва да се чуват и отчитат различните мнения.

Тримата дадоха заключителните си оценки за качествата на кандидатите за председател на ВКС. На финала на процедурата изглежда, че Павлина Панова и Лозан Панов влизат с равни позиции от гледна точка на професионализма, административните и моралните си качества, но с различни визии за съдебната реформа и управлението на ВКС, включително и за това какъв да бъде Висшия съдебен съвет. Така следващия четвъртък съдебните кадровици ще направят избора си според техните виждания за съдебната реформа и бъдещето на ВКС.

Изборът на председател на ВКС е предвиден за 29-и януари, ден след като Европейската комисия оповести ключовият за България евродоклад.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Министърът на правосъдието Христо Иванов

Депутатите започнаха дебати по стратегията за съдебната реформа

Парламентът обсъжда актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система. Основната цел на стратегията е да очертае бъдещите реформи, които да гарантират независимостта на съда чрез ефективни мерки срещу корупцията, политическия и..

публикувано на 21.01.15 в 11:25