Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лютви Местан: ДПС има сериозен ресурс да спечели много повече кметски места

Снимка: БГНЕС

Движението за права и свободи има сериозен ресурс да спечели много повече кметски места на предстоящите местни избори, каза след заседание на Централния съвет на движението лидерът Лютви Местан. Той съобщи още, че следващата седмица ДПС ще депозира жалба в съда в Страсбург за майчиния език.

Предварителни анализи на движението сочат, че ДПС има реални шансове да спечели кметско място в между 60 и 80 населени места, освен тези, където партията традиционно печели. Стратегията за изборите все още се изработва, обясни Местан и представи оценката на Централния съвет за актуалната политическа обстановка.

Твърдим, че ръководството на "Реформаторския блок" предаде избирателите си, защото се трансформира от демократично в крайно националистическо и ксенофобско. Българските избиратели са отредили на ДПС доверие. Това означава, че тази партия не е в изолация. Има опити да се внуши усещане за изолираност на ДПС, коментира Лютви Местан.

Той определи като фатална грешка решението на Народното събрание да се противопостави на законопроекта на ДПС за гражданската регистрация, който предвижда възстановяване на имената на засегнатите от възродителния процес.

Структурите на партията са взривени от това, че в парламента на европейска България се образува антихуманно парламентарно мнозинство, посочи Местан.

Лидерът на ДПС Лютви Местан изрази увереност, че жалбата му в Страсбург за майчиния език ще е победа за движението. Стана ясно, че евродепутати на ДПС също ще повдигнат въпроса в Европарламента.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

ДПС обвини РБ и ПФ в политическа репресия и уволнения на служители от администрацията

В декларация от парламентарната трибуна ДПС обвини Реформаторския блок и Патриотичния фронт в политическа репресия и  уволнения на служители от държавната и местна администрация  – членове и симпатизанти на ДПС. С уточнението, че ДПС продължава..

публикувано на 06.02.15 в 09:56
Ергин Емин

Ергин Емин: ДПС провокира скандал, защото се готви за местните избори

Предложението да се заличат от гражданските регистри насилствено наложените преди 1989-а година имена на българските мюсюлмани е провокиран скандал от ръководств о то на ДПС в година на местни избори. Това каза в предаването "Преди всички" Ергин..

публикувано на 05.02.15 в 08:01
Ивайло Калфин

Калфин учуден от критиките на ДПС заради детските добавки

Вицепремиерът Ивайло Калфин не смята, че ДПС има основание да критикува намерението родителите на малолетни родилки да бъдат лишавани от детски добавки.    Мисля, че тези, които коментират, не са прочели това, което ще предложим и няма къде да го..

обновено на 04.02.15 в 14:12
Лютви Местан

ДПС иска заличаване в регистрите на българските имена от Възродителния процес

Депутатите обсъдиха промени в Закона за гражданската регистрация. ДПС предлагат промени, с които се иска да бъдат заличени от всички регистри българските имена, наложени по време на т.нар. "възродителен процес". А на починалите да бъдат служебно..

публикувано на 04.02.15 в 13:04

ДПС не хареса идеите на Калфин за детските добавки

От ДПС  обявиха, че намеренията на социалния министър Ивайло Калфин да промени законите за плащане на детските добавки са дискриминационни и противоконституционни. Няколко аргумента в защита на получаването на помощи от малолетни майки изтъкна Хасан..

публикувано на 04.02.15 в 12:12